Koluvijin advokat podneo prijavu protiv Jelene Zorić 1Foto: Nebojsa Babić

Svetislav Bojić, advokat prvookrivljenog u slučaju Jovanjica – Predraga Koluvije, podneo je protiv novinarke N1 Jelene Zorić, krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje, saznaje Danas. To je potvrdio i sam Bojić, u pisanom odgovoru našoj redakciji.

Bojić, koga smo u nedelju kontaktirali da nam potvrdi takva saznanja, nije želeo da telefonom komentariše te navode, te je insistirao da mu pitanje uputimo u pisanom obliku, jer se, kako kaže, njegove izjave spinuju, a on „iza sebe nema medije“, pa se „na njega vrši neviđena hajka“. Bojićev odgovor objavljujemo u celosti.

Prijavu nadležnom Trećem osnovnom tužilaštvu za krivično delo lažno prijavljivanje protiv Jelene Zorić, Bojić je podneo jer je, kako navodi, iz tekstova Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara, „saznao da Jelena Zorić nije samostalno kvalifikovala kao pretnju niti se osetila ugroženom zbog neformalnog ćaskanja u prolazu“.

To se, kako kaže, dogodilo tek nakon razgovora sa Matićem, koji ju je uputio da „pozdrav“ znači pretnju i ugrožavanje, pa je zbog toga novinarka Zorić podnela krivičnu prijavu protiv advokata Bojića.

U tom kontekstu, Bojić je naveo i da Verana Matića smatra saučesnikom u krivičnom delu.

Veran Matić, sa druge strane, navodi da prijava Jelene Zorić nije formalno odbačena, tako da je Bojićeva prijava za lažno prijavljivanje preuranjena, ali i možda čak i pritisak na organe koji postupaju po Jeleninoj prijavi da je odbace.

– Formulacija advokata Bojića o „ugrožavanju navodne bezbednosti novinara“ suštinski otkriva njegovo nerazumevanje koncepta bezbednosti novinara koju on naziva „navodnom“. Tu se najbolje vidi u kojoj meri Bojić suštinski ne razume princip rada medija, ulogu novinara a naročito istinskih profesionalaca poput višestruko nagrađene novinarke Jelene Zorić. U mom citiranom tekstu doslovno stoji da smo se Jelena Zorić i ja „dogovorili da se ispoštuje procedura koju smo izgradili kroz Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara i da se tek nakon toga izađe sa informacijom u javnost.“ Da je pažljivije čitao moj tekst, advokat Bojić bi primetio da u istom tekstu stoji i da je „ovako urgentna reakcija prva po novom obaveznom uputstvu republičke javne tužiteljke a kada je reč o ugrožavanju bezbednosti novinara“. Umesto da sačeka rasplet prijave, advokat kreće u ovakvu vrstu kontranapada. Na taj način pokazuje opravdanost prijave Jelene Zorić i neophodnost nastanka Vladine radne grupe za bezbednost novinara koja će ovaj slučaj imati u svom prioritetnom fokusu, kaže Matić za Danas.

On ocenjuje da ono što se dogodilo tog dana ispred sudnice, kada je Bojić prenosio Koluvijine pozdrave novinarki, čini „medveđu uslugu“ njegovom klijentu „jer pokazuje neprofesionalizam njegovog branioca“.

– Ovom tužbom Bojić mi je učinio svojevrsno zadovoljstvo jer ću se od optužbi za lažno prijavljivanje braniti zajedno sa Jelenom Zorić. Naročito zato što ovom tužbom Bojić pokazuje da ono što se desilo ispred sudnice nije bilo ni slučajno ni naivno, ističe Matić.

On podseća da je i sam, zbog raznih pretnji, više od šest godina bio pod celodnevnom policijskom zaštitom, te da se u Komisiji za istraživanje ubistava novinara bavi najdrastičnijim slučajevima ubijenih ili kidnapovanih novinarki i novinara.

Dragoljub Đorđević, advokat Jelene Zorić, kaže da svako ima pravo da podnosi prijave, a da je Bojić krivičnu prijavu podneo po savetu kolega iz „različitih Viber grupa gde se advokati sastaju“ i u kojima su se, kako kaže, vodile mnoge kampanje, koje su se doticale i političke opredeljenosti, posebno u kontekstu televizije N1, na kojoj Jelena Zorić radi.

– Ne može bilo ko da stavlja nekome u glavu šte je on u trenutku kada je čuo određene stvari, mislio i kako se osećao, da li je bio ugrožen ili ne. Neke kolege su savetovale Bojića da podnese prijavu protiv Jelene, ali i protiv mene. Ali svako ima svoju meru, ne bavim se politikom već advokaturom, a ovakve stvari su neprimerene ponašanju advokata. Pa i ako je okrivljen za tako nešto, treba sačuvati dostojanstvo do kraja i ako to zaista nije bila pretnja sa njegove strane, postoji toliko drugih načina da se to dokaže, a ne da se čini takav postupak neprimeren situaciji i da se podnosi krivična prijava protiv osobe koja se inače osetila ugroženom, objašnjava Đorđević.

Koluvijin advokat podneo prijavu protiv Jelene Zorić 2

On ocenjuje da je Bojićev potez veoma loša poruka.

– Nigde nisam rekao da je Bojić pretio, nego da se Jelena osetila ugroženom. A da li se tako osetila, ona najbolje zna. Jelena ne želi da kolegu vidi ni kao osuđenog ni kao okrivljenog, već jednostavno da se zna kako se ona osećala. Veoma je neprijatno kada je sutradan rečeno, gotovo pobedonosno, da „zamalo Peđi nije ukinut pritvor“. Šta to znači? Jel’ to znači da bi nastavio da se moli na slobodi ili nešto drugo, pita Đorđević i dodaje da pretnja može da bude i perfidna i ne mora da bude jasno izražena.

– U karijeri sam imao slučajeva gde je pretnja bila iskazana na uvijen način, poruka je tako bila izražena da moja stranka to nije shvatila ozbiljno, a onda se desilo nešto veoma ozbiljno i bilo je kasno, nepopravljivo, navodi Đorđević i dodaje da postoji mogućnost da tužilac čak, bez pozivanja stranke, odbaci takvu prijavu.

Privredno društvo Adria News doo u okviru kojeg radi televizija N1 podnelo je disciplinsku prijavu Advokatskoj komori Beograda povodom obraćanja advokata Svetislava Bojića novinarki te kuće Jeleni Zorić.

Kako se navodi u prijavi, Bojić, koji zastupa prvookrivljenog Predraga Koluviju, 28. decembra prošle godine je, nakon glavnog pretresa u predmetu Jovanjica, Jeleni Zorić, novinarki koja prati i izveštava sa suđenja, rekao da je njegov klijent divan čovek i veliki vernik i da se moli za njeno zdravlje, ali i za postupajućeg zamenika tužioca i policajca koji ga je uhapsio.

Dva dana nakon toga, Zorićevoj su upućene i direktnije pretnje kada je na vratima svog stana pronašla papir na kom je pisalo ‘Ovo će trajati dok se ne završi. Od toga se pobeći ne može’, o čemu je obaveštena je policija.

Bojić: Nisam pretio, moj klijent ne poznaje novinarku N1

Poštovana gospođo Nikoletić.

Iznenađen sam da ste upoznati da sam u svojstvu Oštećenog podneo krivičnu prijavu protiv novinara Jelene Zorić, zbog postojanja osnovane sumnje da je novinar Jelena Zorić izvršila krivično delo Lažno prijavljivanje, iz člana 334 stav 1 Krivičnog Zakonika Republike Srbije. Iznenađen sam da znate za podnetu krivičnu prijavu, uzimajući u obzir da je krivična prijava predata nadležnom tužilaštvu u petak 15. januara nakon 14 časova, sat vremena pre kraja rada Tužilaštva, a Vi ste mi se obratili sa pitanjima u vezi predmetne krivične prijave u nedelju 17. januara.

Tačno je da sam protiv novinara Jelene Zorić podneo krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično delo Lažnog prijavljivanja jer sam iz pisanja medija za koje radi novinar Jelena Zorić i iz izjava gospodina Verana Matića datih u tekstu objavljenom na linku https://rs.n1info.com/vesti/matic-koluvijina-molitva-za-novinarku-od-koje-niko-nije-dobro-prosao/ 31.12.2020. godine u 13:51 časova, saznao da Jelena Zorić nije samostalno kvalifikovala kao pretnju niti se osetila ugroženom zbog neformalnog ćaskanja u prolazu, sa mnom dana 28. i 29. decembra 2020. godine, nego joj je gospodin Veran Matić rekao da moje pozdrav njoj znači pretnje i ugrožavanje bezbednosti, pa je tek po njegovom uputu, a na način kako je gospodin Veran Matić sam naveo tekstu objavljenom na portalu N1, podnela krivičnu prijavu protiv mene zbog navodnih pretnji.

Dodatno, iz izjave gospodina Verana Matića navodi se da je novinar Zorić Jelena angažovala „advokata kome veruje i koji umesto nje daje izjave… i da artikuliše slučaj u pravnom formatu“, što je dokaz više da se radi o lažnom prijavljivanju jer i gospodin Veran Matić, i novinar Jelena Zorić i njen „advokat kome veruju“ znaju za presudu i pravni stav Vrhovnog kasacionog suda Kzz 1203/2015, koja se tiče baš pretnji, odnosno ugrožavanja navodne bezbednosti novinara, i u kojoj se navodi da pretnja treba da bude stvarna i konkretna da će se napasti na život i telo „ugroženog“ lica, a kako u konkretnoj situaciji nije bilo nikakvih pretnji, i novinar Jelena Zorić se nije osetila ugroženom sve dok je o tome nije poučio gospodin Veran Matić, jasno je da je novinar Jelena Zorić svojim radnjama izvršila krivično delo Lažnog prijavljivanja, iz člana 334 stav 1 Krivičnog Zakonika Republike Srbije.

Takođe, uzimajući u obzir opis radnji na način na koji je to izneo gospodin Veran Matić u tekstu objavljenom na linku https://rs.n1info.com/vesti/matic-koluvijina-molitva-za-novinarku-od-koje-niko-nije-dobro-prosao/ 31.12.2020. godine u 13:51, nameće se sama po sebi sumnja da je gospodin Veran Matić saučesnik u krivičnom delu Lažno prijavljivanje.

Jedini čija je bezbednost ugrožena to sam ja i moja porodica, koji smo danima izloženi velikom i neosnovanom medijskom progonu, javno su objavljivane moje fotografije i video zapis sa mojim likom, kao i fotografije moje dece i pozivana je javnost na naš linč. Ja nikom nisam pretio, moj klijent ne poznaje novinara Jelenu Zorić, niti u pritvorskoj jedinici ima Televiziju N1, niti je bilo kome uputio pozdrave niti bilo kakvu poruku. U konkretnom slučaju se radi o organizovanom progonu i napadu na mene direktno i posredno na mog klijenta a iz razloga koji znaju samo organizatori i učesnici ovog napada i medijskog progona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari