Komandant Kfora sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024" 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, sutrašnjoj vežbi Vojske Srbije „Vihor 2024“ na poligonu na Pešteru prisustvovaće komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš, najavljeno je iz misije NATO na Kosovu.

„‘Vihor 2024“ je godišnja vežba koju sprovodi Vojska Srbije, a a Kfor je obavešten o pripremama, navodi se u saopštenju, prenosi Kosovo onlajn.

Portparol Kfora pukovnik Salvatore Maskoli rekao je da prisustvo Ulutaša vežbi „Vihor 2024“ odražava delotvoran odnos koji se godinama razvija između Kfora i Vojske Srbije, uključujući redovne kontakte rukovodstva Kfora i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, kao i kroz prisustvo Kfora na prošlim vežbama srpske armije.

U saopštenju iz misije NATO ističe se da Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 u obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

Ukazuje se da je Kfor treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i misije vladavine prava EU (Euleks), sa kojima deluje u bliskoj saradnji.

Kfor, takođe, nastavlja da prati sva relevantna bezbednosna dešavanja koja mogu uticati na trajnu bezbednost na Kosovu i regionalnu stabilnost i održava vidljivu, fleksibilnu i prilagodljivu prisutnost na terenu, kako bi se bavio svim nepredviđenim situacijama, u skladu sa svojim mandatom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari