Kombinovani test ponovo polaže 127 osmaka 1Foto: FoNet/ Ministarstvo Prosvete

Kombinovani test danas će ponovo raditi 127, od ukupno 1.557 učenika osmog razreda u Novom Pazaru.

Oni će test polagati u pet od 15 osnovnih škola koliko ih ima u tom gradu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

„U petak, 19. juna kada su svi učenici u Srbiji polagali kombinovani test u okviru završnog ispita, manjem broju učenika u Novom Pazaru u toku trajanja testa su bila dostupna rešenja. Ti učenici, rukovodeći se dobijenim odgovorima, u uverenju da su svi odgovori tačni, uneli su, između ostalog, i jedan istovetan netačan odgovor, čime su se izdvojili od ostalih učenika koji su radili test u Novom Pazaru. Na osnovu dosadašnjih izveštaja, odgovore su dobili putem mobilnog telefona i određenih elektronskih uređaja. Na taj način su prekršili zakonske odredbe i upotrebili elektronski uređaj u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili prevare u postupku ocenjivanja. Očigledno je da to nije bilo moguće organizovati bez učešća i pomoći odraslih osoba“, kažu u Ministarstvu.

U kojim školama će biti ponovljen kombinovani test Ministarstvo nije navelo, ali je cela priča krenula iz OŠ „Bratstvo“.

Rešenja za taj test su pojedinim đacima stigla dok je još trajao ispit i objavljena su i na društvenim mrežama.

Neko od roditelja je to fotografisao i poslao Ministarstvu prosvete desetak minuta nakon što je počelo polaganje.

Više Danasovih izvora iz novopazarskih osnovnih škola tvrdi da je bilo učenika sa po nekoliko mobilnih telefona. Jedan su ostavljali ispred učionice kod kontrolora, a druge su unosili. Gde god su dežurni nastavnici bili oprezniji, oduzimali su đacima telefone.

Ministarstvo je juče saopštilo da su sa roditeljima novopazarskih osmaka koji će ponovo raditi kombinovani test prethodno razgovarali državni sekretar u tom ministarstvu Dušan Kićović, pomoćnik za osnovno obrazovanje Milan Pašić, predstavnici Sektora za inspekcijske poslove i Školske uprave u Novom Pazaru.

„Svi roditelji koji su prisustvovali sastanku su upoznati s mogućnošću da učenici ponovo polažu test prema istoj proceduri koja je važila tokom završnog ispita“, kažu u Ministarstvu, a nezvanično se pominje da će đaci koji ne budu ponovo polagali kombinovani ostati bez bodova sa tog testa.

„Lično smatram da će se svih 127 učenika uključiti u ponovljeni test, jer ne želimo da deca budu na bilo koji način oštećena i da će ostvariti svoja prava i upisati željene škole,“ rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Neregularnosti na polaganju male mature bilo je i pre tri godine. Od 28 škola u Srbiji, u kojima nisu poštovana stručna uputstva za završni ispit, 11 je bilo iz Novog Pazara. Među njima je i OŠ „Bratstvo“.

Prošlonedeljnim propustima na polaganju kombinovanog testa bavi se policija i Osnovno tužilaštvo u Novom Pazaru, a iz Ministarstva prosvete najavljuju da će odvojeno, u skladu sa svojim nadležnostima, utvrđivati činjenice i odgovornost svih učesnika.

Umešala se politika

Polaganje kombinovanog testa u Novom Pazaru prelazi na kombinovani teren politike i korona virusa. Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esad Rahić uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U ime učenika, nastavnika i roditelja, on je zamolio Vučića da spreči odluku ministra da deo đaka ponovo polaže kombinovani test. Molbu je obrazložio teškom situacijom zbog korona virusa u gradu „koji se polako, ali sigurno pretvara u srbijanski Vuhan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari