Komesarijat za izbeglice i migracije osudio upad u Prihvatni centar u Obrenovcu 1Foto: Ministarstvo odbrane

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije osudio je danas upad u Prihvatni centar u Obrenovcu i  saopštenju naveo da „srećom niko nije stradao“.

„Ovaj incident opominje da je krajnje vreme da se prestane sa verbalnim, a sada i fizičkim napadima na migrante i da se zaustavi histerična kampanja prema njima na društvenim mrežama koja je i dovela do ovog incidenta“, naveli su u saopštenju.

Komesarijat je istakao da svi migranti u Srbiji koji su od uvođenja vanrednog stanja izolovani u prihvatnim centrima, žele da što pre napuste Srbiju, ali da je zbog pandemije korona virusa njihov nastavak puta ka Zapadnoj Evropi bio privremeno onemogućen.

Naveli su da je karantin ispunio svoj cilj, jer niko među njima nije zaražen tim virusom, kao i da su prihvatni centri zdravstveno bezbedni jedino u Srbiji.

Komesarijat je zahvalio Ministarstvu odbrane, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu zdravlja, svim lokalnim samoupravama i partnerima koji su pomagali da taj zadatak uspešno obave.

Na društvenim mrežama se u sredu pojavio snimak na kome mlađi muškarac iz Obrenovca kolima upada i vozi kroz Prihvatni centar za migrante, koji obezbeđuje Vojska Srbije u tom gradu.

Televizija N1 je prenela da je reč o F.R. (20) koji je 6. maja oko 19 časova najpre autom probio žičanu ogradu Prihvatnog centra za migrante, a potom kroz glavni ulaz proleteo pored grupe ljudi, koja se u poslednjem momentu sklonila s puta.

Mladić je zaustavio auto tek kod vojnog obezbeđenja, koje je pozvalo policiju, koja ga je uhapsila.

F.R. je događaj prenosio uživo na svom Fejsbuk profilu, sve vreme iznoseći rasističke poruke na račun migranata.

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11 osudila je nasilni upad automobilom građanina F.R. u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu kao i „propagandni način na koji je odlučio da svoje protivustavne i protivzakonite akte podeli sa širom javnošću“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.