Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije i načelnici deset opština potpisali sporazum o saradnji 1Foto: Shutterstock/Ryazantsev Dmitriy

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije i načelnici deset opština potpisali su danas sporazum o saradnji za realizaciju projekta „Reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji iz Nemačke i drugih zemalja EU kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja“ u iznosu od 193.000 evra.

Potpisivanju sporazuma u Palati Srbija prisustvovala je i Danijela Funke, direktorka nemačke Agencije za međunarodnu saradnju (GIZ) u Srbiji, koja sprovodi ovaj program.

Na javni poziv, koji je raspisan početkom marta, prijavilo se 18 jedinica lokalne samouprave, a sredstva za realizaciju projekta su odobrena za njih deset – Kikinda, Kula, Subotica, Zrenjanin, Novi Sad, Subotica, Bor, Kraljevo, Novi Beograd, Obrenovac i Surdulica.

Kako se navodi u saopštenju, maksimalni iznos sredstava namenjenih za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti za stanovanje, po jedinici lokalne samouprave, iznosi 4.528.925 dinara, a maksimalni iznos sredstava koji jedinica lokalne samouprave dodeljuje po porodičnom domaćinstvu je 1.509.641 dinar.

„Cilj ovog Projekta je da doprinese punoj društvenoj reintegraciji povratnika po sporazumu o readmisiji,
obezbeđivanjem trajnog stambenog rešenja… Nastojaćemo da pomognemo lokalnim samoupravama da se osnaže kako bi bolje služile svojim građanima i doprinele održivom razvoju svojih zajednica“, istakla je šefica Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala da će ovim projektom koji traje do kraja jula stambeno biti zbrinuto ukupno 15 porodica povratnika po sporazumu o readmisiji.

U toku 2022. godine prema evidenciji Komesarijata za izbeglice i migracije, preko Kancelarije na aerodromu, registrovano je ukupno 605 (86 porodica) lica povratnika po osnovu sporazumu o readmisiji.

Direktorka Kancelarije GIZ u Srbiji Daniela Funke izjavila je da se povratnici suočavaju sa različitim izazovima, a jedan od najtežih je (ponovno) osnivanje domaćinstva.

„Nemačka razvojna saradnja je bila i nastaviće da pruža punu podršku našim partnerima u Srbiji u obezbeđivanju mera reintegracije kako bi se poboljšao socio-ekonomski položaj povratnika, ali i drugih ugroženih grupa lokalnog stanovništva u riziku od mogućih migracija“, istakla je Funke.

Globalni program „Migracije za razvoj“ (PME) deo je šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), koja promoviše održivu reintegraciju povratnika i ostanak u matičnoj zemlji stvaranjem mogućnosti za dostojanstven rad i život u njoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari