Komesarijat za izbeglice: Migranti osuđeni u Srbiji proterani samo na papiru 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Prema podacima republičkog Komesarijata za izbeglice i migracije samo u protekloj godini na teritoriji Srbije evidentirano je 119.127 migranata, među kojima je bilo i onih koji su počinili krivična dela i prekršaje, kojima je izricana i mera udaljenja stranaca iz zemlje, odnosno deportacija, koja u najvećem broju slučajeva nije mogla biti sprovedena.

Profesor Marko Milović izjavio je za današnje izdanje lista Politika da „nijedna od zemalja iz okruženja, ali i drugih država Evrope, ne pokazuje nameru da primi te migrante, a naročito ne one koji su imali problema sa zakonom“.

„Kao što je poznato, i oni žele da smanje broj migranata na svojoj teritoriji. Dakle, o vraćanju stranaca u zemlju porekla izlišno je govoriti. Ni mnogo bogatije države od naše ne bi mogle da podnesu taj finansijski teret. Na primer, pitanje je i kako osobu iz Avganistana ili Pakistana vratiti u tu zemlju s obzirom na to da izvestan broj njih i nema gde da se vrati ili ne smeju ponovo u matičnu državu zbog ratnih sukoba, svoje ratne prošlosti, osvete“, rekao je Milović.

Na pitanje šta policija može da učini kada od prekršajnog suda po pravosnažnoj odluci treba nekog da deportuje iz zemlje, Milović je odgovorio da „policija u domenu svoje nadležnosti odradi deo posla, odnosno dovede osuđenog do granice“.

„Međutim njegovim dovođenjem do granice nije sprovedena odluka suda u pogledu izrečene zaštitne mere. Ta osoba je i dalje na našoj teritoriji. Pitanje je i koja će država da primi stranog državljanina (migranta) kada i oni žele da reše probleme sa svojim migrantima. Ako se uzme u obzir i činjenica da je reč o osobama koje su kršile zakon u našoj zemlji, to je razlog više da ih bilo koja država iz okruženja ne primi na svoju teritoriju“, kazao je Milović.

Milović je rekao i da veliki problem prilikom utvrđivanja prekršajne i krivične odgovornosti migranata predstavlja njihova identifikacija, naročito kada je reč o neregularnim migrantima, koji uglavnom nemaju nikakav dokument, zbog čega je teško i utvrditi boravište izvršioca prekršajnog ili krivičnog dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari