Komisija: Pozdravljamo Vučićevu osudu naslovnice "Ilustrovane" 1Foto: Stanislav Milojkovic

Komisija za istraživanje ubistava novinara izdala je saopštenje povodom sporne naslovne strane Ilustrovane politike i Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti ubistava novinara. Saopštenje prenosimo u celosti.

Komisija za istraživanje ubistava novinara, duboko je uznemirena poslednjim odlukama Sudskog veća u procesu optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, koje vidi kao nastavak lošeg vođenja ovog postupka, koje je posebno uočljivo kad je reč o izbegavanju da se izvedu svi dokazi.

Komisija podseća da je 2. novembar Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti ubistava novinara.

Duboko zabrinjava što u završnicu istorijskog procesa ljudima optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije ulazimo u času kad list u državnom vlasništvu (Ilustrovana Politika) objavljuje nove poternice za neposlušnim novinarima. Skandalozna uređivačka odluka da se na naslovnoj strani objavi slika besnih pasa koji se u tekstu na unutrašnjim stranama poistovećuju sa jednim brojem redakcija u Srbiji, bila bi čudovišna čak i da taj tekst ne potpisuje bivši urednik Politike Ekspres. Reč je o listu koji je Slavka Ćuruviju proglasio za neprijatelja države samo nekoliko dana pre nego što će pred svojom kućom biti ustreljen kao pas.

Dvadeset godina kasnije, Đorđe Martić koristi isti preteći ton kada sa prezirom govori o kolegama i likuje nad njihovom sudbinom. Takav tekst u državnoj Ilustrovanoj Politici obespokojio je sve građane koji su poverovali da država neće ubijati novinare i da se ubistva neće pravdati državnim interesom. Ovo drugo je podjednako važno kao i prvo.

Zbog toga Komisija pozdravlja to što je predsednik Srbije osudio ovaj tekst. Aleksandar Vučić je time otklonio svaku sumnju da država, preko medija u državnom vlasništvu, „namiguje“ sudijama u slučaju Ćuruvija ili sugeriše kako se, kad su neposlušni novinari u pitanju, ovde ništa nije promenilo. Ovo je utoliko važnije što, do Aleksandra Vučića, nijedna vlast nije imala političku volju da istraži i procesuira ubistvo Slavka Ćuruvije. Ilustrovana Politika je ove nedelje kompromitovala sve dosadašnje napore srpskog društva i države da zločini nad novinarima ne ostanu nekažnjeni. Strah nas je da sudsko veće u slučaju Ćuruvija ne učini to isto, na šta smo već upozoravali.

Đorđe Martić je na sudu svedočio da je tekst „Ćuruvija dočekao bombe“ nastao i objavljen na osnovu instrukcija odozgo. Pozivamo nadležne organe da preispitaju bezbednost svih novinara koje je Đorđe Martić targetirao, kao i onih koji su na sličan način ugroženi, tim pre što smo svedoci da je nasilje nad novinarima u porastu u regionu, kao i u celom svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari