Komisija Vlade Srbije za nestala lica: Sutra se završava pretraga terena na lokaciji rudnika Štavalj 1Foto: EPA_Andrzej_Grygiel

Komisija Vlade Srbije za nestala lica saopštila je danas da je za sutra planiran završetak aktivnosti na pretrazi terena na lokaciji rudnika Štavalj radi provere navoda Prištine da su tu pokopani posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala.

U saopštenju se navodi da je pretraga terena počela 10. maja, navodeći da je lokacija rudnika Štavalj predmet rada nadležnih državnih organa Srbije, na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

Pored nadležnih državnih organa, sudskog i rudarsko-geološkog veštaka iz Srbije, na lokaciji su bili prisutni i stručnjaci EULEKS, predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krtsa, UNDP i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica na Kosovu u svojstvu posmatrača.

Sprovođenje aktivnosti na lokaciji rudnik Štavalj je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih ali im se i šalje jasna poruka o opredeljenju nadležnih organa Srbije za proveru svake informacije, navodi Komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari