Komisija za žalbe Saveta za štampu: Za šest meseci 44 žalbe, Blic najviše kršio Kodeks 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Zluopotrebe dece i povrede njihovih prava u medijima bile su tema gotovo svake sednice Komisije za žalbe Saveta za štampu u proteklih šest meseci, zaključak je konferencije koju je danas održala Komisija kako bi predstavila svoj rad u ovoj godini. Najviše puta Kodeks je prekršio Blic, gde je u kako je odlučeno u slučaju pet žalbi, zatim Alo sa dva prekršaja, a po jednom Kurir i Novosti.

Dve opomene otišle su na adresau Informera i portala Rešetka, a po jedna portalima Objektiv i Dnevnik.rs, iznela je podatke Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu.

– U trenutnoj proceduri je 10 žalbi, koje će biti razmatrane na sednici 28.jula, osam žalbi odbijeno je iz proceduralnih razloga, a pet ih je rešeno medijacijom, što mislim da je dobro, jer ovaj broj redakcija koje su se odlučile da nešto preduzmu, izvine se, odgovore, uklone sporni tekst je ohrabrujuć, čak 20 odsto od ukupnog broja žalbi, navela je Novaković.

Ostalih 11 prekršaja odnosilo se na medije koji su prihvatili punu nadležnosti Saveta za štampu i osam u medijima koji ne prihvataju nadležnost Saveta, te im je izrečena samo opomena. Blic, koji je najviše puta prekršio Kodeks nijednom nije objavio odluku Komisije, napomenula je Novaković.

Dve od žalbi rešenih medijacijom ticale su se tekstova o kojima se u javnosti dosta polemisalo, a odnose se na temu da se majmunske boginje šire među gej populacijom. Na dve žalbe Beograd Prajda redakcije su se izvinile i uklonile te tekstove, iznela je podatke Novaković.

– Od ostalih slučajeva, u kojima redakcije nisu reagovale pre nego je slučaj stigao pred Komisiju, u svim slučajevima je doneta odluka da je Kodeks prekršen. Jedini slučaj gde su članovi komisije postali podeljeni i nisu uspeli da donesu odluku je slučaj kolumne Marka Vidojkovića u Danasu, oko čega je takođe bilo dosta polemika u javnosti,istakla je Novaković i dodala da su među žalbama najdominantnije tri teme: prava manjina, diskriminacija i širenje stereotipa o njima, nesreće i zaštita maloletnika, pre svega u crnim hronikama ali i van, kao i novinarska pažnja, slepo verovanje izvoru i prećutkivanje informacija.

Olivera Milošević, predstavnica UNS-a u Komisiji za žalbe istakla je da je u poslednjih šest meseci, osim što nisu izostale zloupotrebe tragedija i ranjivih grupa, stizale su i žalbe koje se tiču povreda prava manjina.

– To nisu česte žalbe, ali je dobro što ih sada ima, jer se skreće pažnja na te slučajeve. Specifičnosti tih slučajeva je što često prolaze ispod radara, navela je Milošević.

Ona je predstavila tri žalbe koje su podnele najpre Vlaška narodna stranka zbog tekstova na portalu Alo, zbog senzacionalističkog i iskrivljenog predstavljanja nacionalne manjine. Drugi je primer je tekst na portalu Dnevnik.rs, koji govori o Slovakinjama koje dolaze u Beograd da rade kao kućne pomoćnice, zbog naziva kojee ta manjina smatra uvredljivim. Treći je slučaj kolumne marka Vidojkovića o zloupotrebi Roma u političke svrhe prilikom glasanja na izborima. To je jedini slučaj gde među članovima Saveta nije postignuta saglasnost da li je Kodeks prekršen, ali je Danas pohvaljen kao list koji u potpunosti poštuje odluke Komisije, kao i da se odgovorima, izvinjenjem i reagovanjima nakon teksta potrudio da ispravi propust.

– Novinari moraju da razmišljaju kako nešto što napišu o tragediji utiče na porodici, a sve češća je situacij ada nema empatije, da mediji uništavaju živote nedužnih ljudi, rekla je Milošević govoreći o pisanju Kurira o nastradalom radniku iz Leskovca.

Jelka Jovanović, predstavnica Asocijacije medija u Komisiji za žalbeistakla je da poseban segment na koji treba da se obrati pažnja prilikom izveštavanja i pisanja predstavljaju prava štićenika i zaposlenih u socijalnim službama.

– Imali smo više slučajeva povređivanja prava maloletnika jer su identifikovani. Veliki deo prestupa se dešava zbog fotografija, navela je Jovanović i podsetila na primer pogibije deteta na Novom Beogradu, kada je Blic preneo sa Fejsbuka sliku na kojoj se vidi adresa porodice.

– Nije dopustivo ni po Kodeksu ni po zakonima da se žrtve posebno deca razvlače po medijima, zaključila je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari