Kon: Racionalno je razmišljati o odvajanju vakcinisanih i nevakcinisanih 1Predrag Kon Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da su etički principi javnog zdravlja drugačiji od opštih etičkih principa, zbog čega bi trebalo razmišljati o načinu za odvajanje vakcinisane i nevakcinisane populacije.

On je gostujući na TV Prva naveo da su brojevi novozaraženih kovidom manji nego ranije, ali da se povećavavaju, kao i da je to neumitan proces u narednih nekoliko nedelja, ili do mesec dana.

„Postaje racionalno razmišljati da se okupljaju oni koji su zaštićeni, uz vakcinu, test ili potvrdu o preležanoj bolesti. Racionalno je razmišljati i (zbog onih) koji žele da rade, ugostitelji recimo, moraju da rade, moraju da budu zaštićeni i da svojim primerom pokažu šta od gostiju očekuju. Ali tu postoji etička dilema koju možemo da rešimo“, kazao je Kon.

On je dodao da veliki deo sveta pribegava „nečemu što liči na diskriminaciju“ i da se automatski postavlja pitanje da li su takve mere protivustavne, ali da, po njegovom mišljenju, profesije koje su vezane za zdravstvo treba podvrgnuti obaveznoj vakcinaciji.

„Imate situaciju da neko nenamerno može da zarazi drugu osobu. (Slično već činimo vakcinacijom) protiv gripa, morbila, difterije… To su sve zakonom obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike. Tu se samo postavlja pitanje volje, i to političke volje. Kao i uvek, procenjuje se da li mera može da se sprovede ili ne“, kazao je Kon.

Komentarišući potrebu za trećom vakcinom, Kon je kazao da će vakcinisani odluku o tome donositi sa svojim izabranim lekarom, a da iako nova istraživanja pokazuju da dve doze imaju efikasnost u sprečavanju zaražavanja od 42 odsto, i dalje imaju efikasnost protiv težih oblike kovida u 91 odsto slučajeva.

„Određene su kategorije koje moraju da prime treću, stariji od 70 ili oni koji su slabijeg imuniteta, ili oni kod kojih se utvrdilo da nemaju stvaranje antitela. To su oni koji bi morali da je prime, a opšta preporuka je da se primi ona koja je najviše ispitana, a to je Fajzerova vakcina, kao i Modernina, obe su na informacionoj RNK tehnologiji. Ali odmah iza toga, može bilo koja druga“, dodao je Kon.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Kon: Racionalno je razmišljati o odvajanju vakcinisanih i nevakcinisanih”

 1. Doktore, šetajte po Kalemegdanu, uživajte u životu, punim plućima, igrajte šah sa penzionerima, a nas, nas ostavite na miru. Dosta je bilo.

 2. Kon hoće da me razvede od supruge. ja sam vakcinisan, a ona iz zdravstvenih razloga nemože da primi vakcinu.
  Koliko gluposti može da se čuje od „STRUKE“, da čovek prosto nepoveruje. A onda im nikako nije jasno zašto narod neće da se vakciniše.

 3. Više vam nisu dobri Kinezi?
  Sad bi malo da se ugradite kod Fajzera.
  Stvar je vrlo prosta. Napravite vakcinu, koja je pouzdana i bez težih nuspojava , pa ćete imati masovniji odziv.
  Previše ste manipulisali podacima, izgubili ste poverenje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.