Kon: Rezultati novih mera očekuju se za sedam do deset dana 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas za RTS da će sada biti potrebno više vremena, nego prvi put, da bi se videli rezultati novih mera, jer su epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus.

Kon je istakao da se vidljivi rezultati novih mera očekuju za sedam do deset dana.

Prema njegovim rečima, na sastancima Kriznog štaba uopšte se nije govorilo o potpunoj zabrani kretanja i uvođenju policijskog časa kao dodatnoj meri.

Jednostavno, smatramo da ne možemo stalno da budemo u vanrednom stanju i policijskom času, što ne znači da je potpuno isključeno, objasnio je Kon.

Kon je rekao da je ukidanje vanrednog stanja bilo došlo kao uverenje da je epidemija praktično prestala,  ocenivši da je to „istorijska greška“.

Nešto bi moralo drugačije da se radi. Sigurno da bismo sada drugačije i energičnije insistirali na sprovođenju mera, koje su postojale, ali nisu sprovođene, naglasio je Kon.

Bitno je da smo isključili ta mesta takozvanog superprenosa, gde dolazi do stvaranja aerosola i ubrzanog prenošenja. To će dati rezultate, samo ne mogu da tvrdim kojom brzinom – verovatno za par nedelja, ponovio je on.

Upravo zbog toga su maske obavezne za sve. Na otvorenom prostoru to podrazumeva da morate staviti masku čim priđete nekome na jedan i po metar udaljenosti, objašnjava Kon.

Kon je naglasio da su stariji od 65 godina i hronični bolesnici i dalje najrizičnija grupa, a da je prenošenje najčešće kod mladih.

Privatne zabave i žurke – to treba zaboraviti ovog leta, bez obzira na to što svima teško pada, rekao je Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari