Konstituisan Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu 1Foto: bg.ac.rs

Održana je prva, konstitutivna sednica Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu, kojim će rukovoditi prorektor za međunarodnu saradnju UB Ratko Ristić.

Pored Ristića članovi Odbora su prorektor za nastavu Dejan Filipović, Dragana Đorđević, naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Miomir Kostić, profesor Elektrotehničkog fakulteta, Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta, Darko Nadić, sa Fakulteta političkih nauka, Danica Grujičić, profesorka Medicinskog fakulteta i Nikola Popović, student Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

“Slične odbore imaju Srpska akademija nauka i umetnosti i Akademija inženjerskih nauka Srbije, te ćemo uskoro uspostaviti saradnju sa velikim brojem vrhunskih stručnjaka koji su u tim telima. Podsećam da u Kodeksu profesionalne etike Univerziteta u Beogradu jedan od članova govori o tome da bi svaki član akademske zajednice trebalo da vodi računa o životnoj sredini i da sve što čini radi tako da se obezbedi veći stepen zaštite. Moramo da šaljemo poruke u skladu sa takvom etikom, da radimo u interesu čitave naše zemlje i da definišemo javni interes.” istakao je na konstitutivnoj sednici predsednik Odbora Ratko Ristić.

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je 17. novembra 2021. godine izmene Statuta UB, kojima je omogućeno osnivanje Odbora za zaštitu životne sredine kao stručnog i savetodavnog tela čija je funkcija da Senatu i drugim telima Univerziteta podnosi predloge u cilju zaštite i unapređenja životne sredine.

U narednom periodu Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu pokrenuće niz akademskih i društvenih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari