Skandal u vezi sa kontaminiranim mlekom od kojeg je zaraženo 50.000 dece i odraslih u Kini, predstavlja pretnju za odnose Tajvana i Kine, smatra deo javnosti u Tajpeju.

Mada se novi predsednik Tajvana Ma Jing-đou za razliku od svojih prethodnika zalaže za jačanje veza s Pekingom, njegovi sunarodnici smatraju da bi to podrazumevalo da će Kina uvoziti veće količine proizvoda „sumnjivog kvaliteta“.

Tajvanski mediji objavili su nedavno vest da je kineska kompanija Sanlu grup izvozila mleko u prahu kontaminirano melaniminom na to područje. Takva vest izazvala je strahovanja kod mnogih stanovnika Tajvana da bi njihova deca mogla imati zdravstvene probleme. U međuvremenu, lanac britanskih supermarketa Tesko saopštio je da je povukao iz prodaje nekoliko vrsta kineskih slatkiša zbog toga što postoji mogućnost da sadrže kontaminiarno mleko.

Mada nema dokaza da bombone „Beli zec“ predstavljaju pretnju za zdravlje, više se ne mogu naći na rafovima radnji. Evropska unija je, takođe, apelovala na sve države da pojačaju kontrolu uvozne hrane, posebno čokolade i hleba. Pojedine afričke države, kao što su Obala Slonovače i Tanzanija, zabranile su uvoz kineske hrane koja sadrži mleko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari