Ministar spoljnih poslova Australije Stiven Smit izjavio je za Danas da je nedavno uhapšeni Damir Dokić, otac teniserke Jelene Dokić, australijski državljanin i da će mu biti ponuđena konzularna pomoć.

– Kao i svim ostalim državljanima Australije koji se nađu u nevolji u inostranstvu i gospodinu Dokiću će biti ponuđena odgovarajuća konzularna pomoć- rekao je Smit. On dodaje da australijska država „veoma ozbiljno shvata svaku pretnju koja je upućena australijskim ambasadama i konzularnim predstavništvima“.

– Isto tako, svaka pretnja koja je upućena našem osoblju takođe je veoma ozbiljno shvaćena. Mi uvek reagujemo brzo i preduzimamo sve mere koje su potrebne kako bismo zaštitili naše službenike i misije – zaključuje Smit za naš list.

U saopštenju Ambasade Australije navodi se da konzularna pomoćznači pružanje opštih informacija o pravnom i sudskom sistemu jedne zemlje, dostavljanje spiska advokata koji govore engleski jezik i pomoćoko kontaktiranja porodice u Australiji. Konzul Ambasade Australije Melani Dejvis navodi da konzularna pomoć„ne podrazumeva bilo kakav komentar o slučaju u bilo kakvom smislu“.

Damiru Dokiću, ocu teniserke Jelene Dokić, istražni sudija Opštinskog suda u Rumi odredio je prošle nedelje pritvor do 30 dana, zbog pretnji smrću ambasadorki Australije u Srbiji Kler Birgin. On je pretio telefonom i preko medija, jer australijski mediji ne prestaju da analiziraju njegov odnos sa ćerkom. Na njegovom imanju u Vrdniku pronađeno je sedam lovačkih pušaka i pištolj „bereta“ u legalnom posedu, dve bombe i 20 metaka kalibra 357 u ilegalnom posedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari