Koordinacija: Učiniti sve kako bi se priveli pravdi počinioci zločina nad Srbima u Goraždevcu 1Foto: Pixabay/pixel2013

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih i ubijenih sa prostora bivše Jugoslavije danas je, povodom 20. godišnjice ubistva dvoje i ranjavanja četvoro dece i mladića u Goraždevcu, zatražila od međunarodnih faktora da učine sve kako bi se počinioci zločina nad Srbima priveli pravdi i prestala praksa sistematskog nasilja nad kosovskim Srbima.

Srpska koordinacija upozorava na tragično stanje ljudskih prava preostalih Srba na Kosovu i na odsustvo elementarne vladavine prava. Vlasti u Prištini sprovode sistematsko nasilje i brojni Srbi na Kosovu se hapse, uz neosnovano određivanje pritvora i izricanje drakonskih kazni, uz kršenje proceduralnih i materijalnih normi i elementarnih prava uhapšenih, navodi se u saopštenju.

Istovremeno je Srpska lista konstatovala da su predstavnici Euleksa obustavili istragu o Goraždevcu i rad na tom predmetu prepustili kosovskim institucijama, “koje nikada nisu utvrdile odgovornost ni za jedan napad na Srbe”.

Direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju Petar Petković je ocenio da je, zatvarajući istragu, “međunarodna zajednica kapitulirala pred ideologijama mržnje i terorizmom” i izrazio očekivanje da će međunarodni predstavnici uložiti svoj autoritet da se počinioci pronađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari