Prošlo je 20 godina od ubistva dece u Goraždevcu: Euleks tvrdi da je sve spise predao Prištini 1Foto: N1 (arhiva)

Tokom prošlog vikenda u Goradževcu kod Peći – u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i na groblju – obeleženo je 20. godina od terorističkog napada na srpsku decu na reci Bistrici.

Parastos Panteliji Dakiću (12) i Ivanu Jovoviću (19) služio je patrijarhov vikar episkop novobrdski Ilarion (Lopulović) sa monasima iz manastira Visoki Dečani.

U ovom dve decenije nerešenom slučaju jedini novi momenat je saopštenje iz Euleska koji je istragu o zločinu u Goradževcu, zbog nedostatka dokaza, zatvorio 2011, a sad tvrdi za Radio KiM iz Čaglavice da su „u decembru 2018. policijski, tužilački i sudski spisi iz predmeta i pratećih dokaza predati kosovskim organima“.

Ni posle dve decenije ne zna se ko je 13. avgusta 2003. iz zasede pucao na stotinak srpske dece koja su se kupala na Bistrici, od kojih je dvoje ubijeno, a šestoro je bilo teško ranjeno.

„Euleks je predao 495 policijskih spisa predmeta organizovanog kriminala, 434 spisa predmeta ratnih zločina, spise predmeta nestalih lica, spise predmeta na kojima je radio samo Euleks i preko 1.400 tužilačkih spisa predmeta. Nakon završetka procesa primopredaje, nadležni kosovski organi imaju punu odgovornost za spise predmeta i prateće dokaze koje je predao Euleks“, saopšteno je iz misije EU na KiM.

Zvanična Priština ćuti o zločinu u Goraždevu, kao i o svim drugim ubistvima Srba na KiM.

Redakcija Danasa nije dobila iz Kancelarije za KiM Vlade Srbije odgovor na pitanje šta zvanični Beograd preduzima povodom slučaja Goradževac, a sudeći po onome što se čulo i videlo u direktnim prenosima sa protesta „Srbija protiv nasilja“ po gradovima centralne Srbije niko u subotu, na dan parastosa, nije ni pomenuo Goraždevac.

Milisav Dakić, otac ubijenog Pantelije Dakića, rekao je novinarima da porodice niko ni o čemu ne obaveštava i pozvao međunarodne i domaće institucije da se uključe u rešavanje ovog slučaja.

– Molimo se Bogu da se nađe i onaj koji je počinio to. Kome ruka nije zadrhtala kada je pucao na decu. Rak rana je kada kriješ ubicu u svome rodu. To truje društvo, to truje naše odnose… Ne traži se nikakva naplata, nikakva kazna! Mi hrišćani očekujemo od Gospoda sud, svako će od nas da primi po svojim delima. Za ovaj svet je dobro da ono što je zlo isteramo na čistac – rekao je vladika Ilarion u besedi posle parastosa Panteliji Dakići i Ivanu Jovoviću.

U oružanom napadu na Bistrici odmah je stradao Ivan Jovović, a Pantelija Dakić je podlegao povredama u pećkoj bolnici. Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni, napadnuto je i vozilo hitne pomoći u kome je jedno od ranjene dece voženo ka bolnici.

Pored porodica ubijenih i ranjenih obeležavanju 20. godišnjice napada na decu u najvećem metohijskom selu nastanjenom Srbima, prisustvovao je veliki broj žitelja Goraždevca i njihovi gosti, među kojima su predstavnici KiM, predsednici privremenih organa i Aleksandar Arsenijević iz građanske inicijative „Srpski opstanak“, javio je Radio Goraždevac.

– Ovaj zločin ostaće upamćen kao jedna od najvećih mrlja za međunarodnu zajednicu koja nije uspela ili nije htela da ispuni ono što im je dato Rezolucijom 1244 SB UN, a njihova obaveza shodno toj rezoluciji bila je da obezbede i garantuju bezbedno okruženje za srpski narod na Kosovu i Metohiji – izjavio je Miloš Terzić, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Oglasila se Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije, koja ocenjuje da slučaj Goraždevac predstavlja „nastavak anticivilizacijske prakse neodgovornosti za zločine počinjene nad Srbima, započete 10. juna 1999, nakon što je na teritoriji KiM ustanovljen protektorat UN, na osnovu Rezolucije SB UN br. 1244“.

„Srpska koordinacija upozorava na tragično stanje ljudskih prava preostalih Srba na KiM i na odsustvo elementarne vladavine prava. Samoproklamovane albanske vlasti u Prištini sprovode sistematsko nasilje nad pripadnicima srpskog naroda. I danas se brojni Srbi na KiM arbitrarno hapse, uz neosnovano određivanje pritvora i izricanje drakonskih kazni, uz očigledno kršenje proceduralnih i materijalnih normi i elementarnih prava uhapšenih“, ističe se u saopštenju Koordinacije.

Nebojša Čović, nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i šef Koordinacionog centra, izjavio je za Radio KiM, da je „potpuno uveren da oni – Kfor i NATO – sve znaju, pa i ko su počinioci tog zločina u Goraždevcu“.

Iz Srpske liste podsećaju na pravilo da se nekažnjeni zločini ponavljaju i navode da je „na Badnji dan ove godine pucano na srpsku decu, Stefana i Miloša Stojanovića u selu Gotovuša u opštini Štrpce, koji su, preživeli napad“, a da „nema presude za taj napad iako postoje svi dokazi o krivici albanskog pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga“.

Memorijalni turnir

U Goraždevcu je sinoć trebalo da bude završen memorijalni turnir u malom fudbalu „Sećanje na Ivana i Panta“. Počeo je 3. avgusta, bilo je osam prijavljenih ekipa, a sav prihod uplaćen je na račun crkvene opštine za obnovu hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu.

Albanci u sastavu KFOR-a

Pozivajući se na prištinski dnevnik Koha ditore, srpski portali na KiM javljaju da se Misiji Kfora priključio vojni kontingent iz Albanije. Albanski ministar odbrane Niko Peleši rekao je da ovom akcijom Albanija povećava svoj doprinos ovom vojnom savezu. Peleši je istakao da će albanske snage biti spremne da služe bezbednosti i miru u regionu, znajući značaj Kfora na Kosovu.

„Otadžbina“ proziva Vučića

Pokret Srba sa KiM Otadžbina optužio je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića za saradnju sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i proglasio ga odgovornim za iseljavanje Srba iz južne pokrajine, odustajanje od obraćanja SB UN zbog izgradnje kasarni i vojnih baza na severu KiM, gašenje preostalih institucije Srbije na Kosovu… „Ovih dana se govori da će i Telekom da bude najuren iz južne srpske pokrajine. „Otadžbina“ podseća građane Srbije da je upravo zahvaljujući Vučiću Kosovo dobilo poseban telefonski broj, a Telekom Srbija odrekao se više od 50 miliona evra prihoda sa prostora KiM u korist separatista“, navodi se u saopštenju. Otadžbine traži da Beograd protiv Prištine primeni mere reciprociteta: „ako zbog izmišljenih i iskonstruisanih ratnih zločina Aljbin Kurti hapsi Srbe, slične mere treba i tužilaštvo Srbije da primeni prema onima koji su pobili srpsku decu u Goraždevcu, žeteoce u Starom Grackom, postavlili eksplozivne naprave pod autobus Gračanica-Niš..“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari