Kornelije Kovač: Muzička legenda 1Foto: Stanislav Milojković

Korni grupa, koju je pre tačno pola veka osnovao Kornelije Bata Kovač, okupila se sinoć u Sava centru posle pauze koja je trajala 32 godine.

Osim Kornelija, koji je sedeo za klavijaturama, sa njim su svirali i stari članovi Korni grupe: Josip Boček (gitara), Peđa Milanović (bas), Aleksandar Miletić (klavijature) i Ratko Ljubičić (bubanj). Nekadašnji pevač Korni grupe Adolf Dado Topić nije mogao da nastupi zbog bolesti, pa su pesme čuvenog benda pevali Goran Šepa Gale (Kerber), Dejan Cukić, Zoran Šandorov i Dušan Svilar. Koncert je prvobitno trebalo da se održi u novembru prošle godine, ali je pomeren zbog iznenadne smrti basiste Bojana Hreljca, koji je u grupi bio do 1984. godine.

Skoro pa da ne postoji ozbiljnije muzičko ime nekadašnje Jugoslavije koje nije prošlo kroz bend Bate Kovača ili je sarađivalo sa njime. Najpoznatiji je svakako Zdravko Čolić, za čiju je solo karijeru Kovač kasnije napisao većinu pesama. Kroz grupu su prošli još i: Dušan Prelević, Dalibor Brun, Zlatko Pejaković, Vladimir Furduj Furda, Seka Kojadinović… Tokom karijere komponovao je i za: Oliveru Katarinu, Biseru Veletanlić, Nedu Ukraden, Mikija Jevremovića, Mišu Markovića, Lepu Brenu, Boru Đorđevića…

Kornelije Kovač je rođen 1. januara 1942. godine u Nišu tokom nacističke okupacije. Otac mu je bio violinista, a majka pevačica u horu opere, pa je nekako bilo logično da on krene sličnim putem i postane pijanista. Njegov brat Mihajlo Kovač takođe se bavio muzikom u mladosti, ali se potom opredelio za novinarstvo i politiku. Prvu kompoziciju „Pusti trotoari“ napisao je već sa 14 godina. Prvi bend BKB, koji je svirao džez muziku, osnovao je 1961. Od 1966. do 1968. bio je član sarajevske grupe Indeksi. Pre sinoćnjeg, poslednje okupljanje Korni grupe bilo je 1987. godine, na koncertu „Legende YU rocka“ u Zagrebu. Početkom osamdesetih godina prošlog veka živeo je u Engleskoj, gde je sarađivao sa najvećim muzičkim imenima, od Berni Mardsena (gitariste grupe Vajtsnejk) do Pola Džonsa (pevača Manfred Mena). Bio je u braku sa Spomenkom Kovač i otac je tri ćerke: Aleksandre, Kristine i Anje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari