Korona između funkcionerskih izjava 1Zavod za javno zdravlje Novog Pazara letos, u vreme najžešće korona krize Foto: S. Župljanin

Otkako je krenuo četvrti talas korona virusa, novopazarski zdravstveni radnici ponavljaju da je epidemiološka situacija, u ovom gradu, nesigurna, nestabilna i zabrinjavajuća i strahuju da se ne ponovi prošlogodišnji junsko-julski scenario.

Upozorenja zasnivaju na svakodnevnim podacima, koji stižu u Gradski štab za vanredne situacije.

Statistika je neumoljiva i ovaj grad, poslednjih dana, svrstava u sam vrh republičke lestvice po broju obolelih.

Svakodnevno se na bolničko lečenje primi po dvadesetak zaraženih.

Prednjače Novopazarci i Tutinci, slede Sjenica, Raška i sporadično ljudi iz dijaspore Nemačka, Austrija, Holandija, Luksemburg i Slovenija. Na kovid odeljenjima Opšte bolnice sve više je hospitalizovanih pacijenata.

Najteže obolelih na respiratorima, svakog dana, ima šest-sedam i po nekoliko na kiseoničkoj terapiji.

U kovid ambulantama dnevno se obavi od 235 „pa naviše“ pregleda, od kojih se više od pola prvi put javlja. Prema nekim procenama, u Novom Pazaru, do sada, ima oko hiljadu inficiranih.

Najteži deo ove priče je broj preminulih. Prema zvaničnim podacima lokalnog štaba za vanredne situacije od 19. do 30. avgusta, od posledica zaražavanja ovim virusom, u Opštoj bolnici, preminulo je 20 pacijenata – 15 iz ovog grada, četiri iz Tutina i jedan iz Sjenice.

Epidemija se razbuktava i u tutinskoj opštini, gde se svakodnevno registruje po nekoliko desetina novozaraženih i gde ima oko 700 zaraženih.

Najteže oboleli transportuju se u novopazarsku bolnicu. Zajedničko za ovaj grad i opštinu je izuzetno mali procenat imunizovanih građana.

U Novom Pazaru je oko 25 odsto, a u Tutinu oko 16 odsto ukupnog broja punoletnih građana. Isto je i potpuno nepoštovanje protivepidemijskih mera, organizovanje velikih porodičnih slavlja i ostvarivanje velikog broja kontakata.

Na alarmantnu situaciju u ove dve lokalne zajednice, upozorio je i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, koji je rekao da su tim lokalnim samoupravama upućene preporuke, „kako bi se korona virus obuzdao“.

Đerlek veruje da će tutinski Štab za vanredne situacije „usvojiti plan po kom treba da se nađe model za povećanje stepena vakcinacije, da se duplira inspekcijski nadzor ugostiteljskih objekata i drugih mesta okupljanja, da se u školama poveća broj dežurstava i uvedu selektivni veliki odmori, kako bi se sprečilo mešanje đaka“.

Tvrdnje da je „Novi Pazar sa Tutinom ozbiljno žarište“ odbacio je novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac. Rekao je da je epidemiološka situacija u gradu pogoršana, ali da nije žarište korona virusa.

Opšta bolnica ima 350 mesta za lečenje inficiranih ovim virusom i može da se računa na još stotinu ležajeva u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj banji.

U kovid sistemu, za sada su Infektivno, Grudno i Odeljenje ORL. Neki lokalni portali su objavili informaciju da je gradska uprava, zbog sve većeg broja obolelih, podnela inicijativu da se u Novom Pazaru gradi regionalna kovid bolnica i da ima podršku tri susedne opštine Tutina, Sjenice i Raške.Zbog početka nove školske godine, vakcinalni punkt iz Medicinske škole premešten je u Dom zdravlja.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari