Korona u zdravstvenim ustanovama, bolnice pune pacijenata 1Foto: BETA/ KLINIČKI CENTAR NIŠ

Dok broj obolelih od korona virusa u Srbiji raste iz dana u dan, kovid 19 ulazi u zdravstvene ustanove, koje su sve punije obolelih pacijenta, javljaju dopisnici Danasa.

Tako je u novopazarskoj bolnici, prema nezvaničnim informacijama našeg lista, obolelo nekoliko zdravstvenih radnika dok je korona ušla i na odeljenje hemodijalize.

Istovremeno, iz Niša lekari poručuju da su zvanični brojevi o broju obolelih u ovom delu Srbije daleko od istine, te da su ustanove u kojima se leče korona pacijenti pune.

I u Užicu raste broj obolelih, s tim da je gradski zavod u ovom gradu jedina ustanova koja je odgovorila na pitanja novinara Danasa.

U svim ostalim gradovima novinari su naišli na zid ćutanja a u Novom Pazaru i na poruku direktora Zavoda za javno zdravlje Šefadila Spahića, koji je novinarki saopštio „da treba da zaboravi njegovo ime“ nakon što je prošle nedelje pisala o epidemiološkoj situaciji u ovom gradu.

Prema nezvaničnim informacijama Danasa, u novopazarskoj bolnici koronom je zaraženo više od deset zaposlenih, dok je virus ušao i na odeljenje za hemodijalizu.

Prethodnih dana, za četiri pacijenta je potvrđeno da su pozitivni, dvoje se nalazi na Infektivnom odeljenju i dvoje je na kućnom lečenju, a za još nekoliko se očekuju rezultati.

Zvanični podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje iz ovog grada pokazuju povećanje obolelih iz dana u dan pa je tako u ponedeljak na teritoriji koju pokriva ova ustanova bilo 413 zaražena od početka epidemije, od čega 309 u Novom Pazaru, prethodnog dana bilo je 378 inficiranih (285 u Pazaru).

Za 19. jun podaci nisu dati a za dan ranije oni su pokazivali ukupno 281 obolelih među kojima je bilo 206 Novopazaraca.

Na drugoj strani, Klinički centar Niš je na svom veb-sajtu „priznao“ da od 12. juna raste broj hospitalizovanih pacijenata sa potvrđenim prisustvom korona virusa, kojih je sada oko 40, dok ih je pre toga bilo ispod 30.

Prema zvaničnim podacima te ustanove, raste i broj pacijenata na respiratoru, kojih je ovih dana četvoro, dok pre 2. juna danima nije bilo nijednog.

Izvori Danasa u niškom KC, međutim, kažu da ovi podaci „ni približno nisu tačni“, već da se, kako navode, „dnevno prima po nekoliko desetina pacijenata“, a da se pritom „veliki broj njih opet ne testira, kao na početku epidemije“.

Prema njihovim rečima, obe kovid bolnice u KC, Klinika za infektivne bolesti i Klinika za rehabilitaciju, „pune su“.

Istovremeno, oni navode da je samo na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju, koja inače zbrinjava i najteže kovid pacijente, od 15. do 19. juna preminulo petoro pacijenata iz Niša, Leskovca i Lebana, čija su imena i lični podaci poznati redakciji, od kojih njih troje 19. juna.

U njihovim potvrdama o smrti, u koji smo imali delimični uvid, navedeno je da je osnovni uzrok kovid 19, odnosno virusna infekcija – ukoliko nisu testirani.

Institut za javno zdravlje u Nišu, koji pokriva jugoistok Srbije, juče nije odgovorio na pitanja našeg lista o tome koliko je građana od početka epidemije u njihovoj laboratoriji PCR testirano na prisustvo novog korona virusa, a koliko ih je od tog broja pozitivno.

Za razliku od Niša, iz Užica zvanične institucije odgovorili su na pitanja novinara Danasa.

Tako je Vlatka Stevanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice, u čijoj nadležnosti je Zlatiborski okrug, rekla za Danas da taj Zavod „ne prikriva informacije o broju umrlih i inficiranih od korona virusa“, te da su podaci o tome „proverljivi u jedinstvenoj bazi podataka za celu Srbiju“.

Ona je objasnila da se informacije o preminulima od korona virusa unose u jedinstvenu bazu podataka za celu Srbiju.

– Ima slučajeva da ljudi nisu umrli od kovida 19, već su imali karcinom i slične bolesti. Ako uđe u jedinstvenu bazu podataka da je osoba umrla od virusa, mi to tek tada objavljujemo, tako da nema ničeg skrivenog, niti ima razloga da se to prikriva, a sve je proverljivo u jedinstvenoj bazi podataka za celu Srbiju, rekla je za Danas doktorka Stevanović, dodajući da na taj Zavod niko nije vršio pritisak da prikriva realnu statistiku o broju umrlih.

Inače, od početka juna, broj inficiranih raste u Zlatiborskom okrugu. Krajem maja, kada nekoliko uzastopnih dana nije bilo nijednog slučaja, stekao se utisak da epidemija jenjava. Međutim, od početka juna raste broj inficiranih, što podseća na statistiku dok je epidemija bila u jeku.

Prema podacima tog Zavoda, tokom jučerašnjeg dana, od posledica infekcije je preminuo muškarac (69) iz Sjenice. U isto vreme, potvrđeno je šest novih slučajeva infekcije i to četiri u Užicu, i po jedan u Kosjeriću i Arilju.

Donedavno, užički Zavod je upućivao uzorke za analizu u laboratoriju u Kraljevo, iz koje su rezultati stizali istog dana kada su predati, pa je Zavod obaveštavao javnost ne samo o broju inficiranih, već i o broju onih koji su se tog dana testirali. Međutim, od pre dve sedmice, uzorci se šalju na Torlak i rezultati se čekaju od dva do pet dana.

Kako iz Torlaka stižu sukcesivno, onda kada se analize obave, a ne po redosledu prijema uzoraka, u užičkom Zavodu objašnjavaju da zbog toga nisu u stanju da javnosti saopštavaju dnevnu statistiku o broju testiranih, već samo o broju inficiranih. Iz Torlaka juče nisu odgovarali na pitanja Danasa o obrađenim uzorcima testova.

Žalbe Povereniku zbog ćutanja ustanova

Dopisništvo Danasa u Nišu uputilo je Povereniku za informacije od javnog značaja žalbe protiv Kliničkog centra Niš i niškog pogrebnog preduzeća „Gorica“ zbog uskraćivanja informacija vezanih za ukupan broj građana koji su preminuli, a bili zaraženi ili suspektni na novi korona virus, koje su zatražene početkom maja po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaj. Niški KC uopšte nije odgovorio na zahtev za dostavljanje podataka o broju hospitalizovanih i umrlih pacijenata u kovid centrima te ustanove, kako onih pozitivnih na koronu, tako i onih koji nisu testirani. „Gorica“ je, pak, odgovorila da zahtev za dostavljanje podataka i internih dokumenata iz kojih se vidi broj sahrana koje su realizovane uz posebne mere zaštite koje važe za ukop umrlih sa zaraznim bolestima – „nije precizan“.

Stanković: Sve više pacijenata sa težim oblicima infekcije

Vranje – Epidemiološka situacija u Vranju je nepovoljna jer je u poslednjih 48 sati registrovano 25 novih slučajeva obolelih od virusa korne, od čega je najveći broj sa težim oblicima upale pluća – rekao je novinarima dr Slađan Stanković epidemiolog u regionalnom Zavodu za javno zdravlje u Vranju.

On je naveo da su kapaciteti u dve Kovid bolnice u regionalnom Zdravstvenom centru popunjeni, što znači da se na lečenju trenutno nalazi stotinak obolelih od virusa kovid 19. V. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari