Korona virus usmrtio 819 Novosađana u 2021. 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Od posledica kovida-19 u Novom Sadu je ove godine umrlo najmanje 819 osoba, proističe iz odgovora koji je Danas dobio od Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu na pitanje o tome koliko je iz gradske kase isplaćeno pomoći porodicama za sahranjivanje preminulih od ove zarazne bolesti.

U odgovoru se navodi da je „na ime naknade porodicama preminulih od zarazne bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, Odlukom o budžetu Grada Novog Sada, za 2021. godinu, izdvojena su sredstva u iznosu od 81.900.000,00 dinara.

U skladu sa rešenjem Gradskog veća Grada Novog Sada o isplati pomoći, koje je objavljeno u Službenom listu Grada Novog Sada, broj 4/21, pojedinačan iznos pomoći iznosi 100.000,00 dinara“, navodi se u odgovoru Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu.

Kada se ukupno isplaćena suma podeli sa iznosom pojedinačne pomoći dobije se cifra 819, koliko je, dakle, zvaničan broj preminulih od kovida-19.

Do sada su brojni pokušaji novinara Danasa, kao i drugih medija u Novom Sadu, da se obelodani broj umrlih od ove zarazne bolesti bili bezuspešni i uvek nailazili na zid ćutanja.

Indikator da svakodnevno umiru ljudi od ove zaraze bio je broj sahrana na grobljima u Novom Sadu i okolnim mestima, koji je od uobičajenih desetak, pojedinih dana rastao i na preko 20.

Poslednji podaci o preminulima od kovida-19 u Kliničkom centru Vojvodine objavljeni su u aprilu prošle godine.

Nadležni u gradu i pokrajini upućivali su da se odgovor o broju premimnulih traži na nekom drugom mestu i tako u krug.

Čak je preporučivano da se pojedinačne brojke preminulih po gradovima i ne objavljuju kako se ne bi uznemiravala javnost.

Tako se već blizu dve godine objavljuje samo ukupna cifra preminulih u Srbiji.

Prema odgovoru Gradske uprave, za isplatu pomoći potrebno je da se podnese „pojedinačan zahtev korisnika, uz koji podnosilac prava prilaže fotokopiju lične karte, odnosno raseljeničke legitimacije, izvod iz matične knjige umrlih za preminulog člana porodice, fotokopiju kartice tekućeg računa korisnika u poslovnoj banci, dokaz da je korisnik o svom trošku sahranio preminulo lice, odnosno račun pogrebnih troškova izdat na ime korisnika“.

Gradska uprava navodi da službenim putem pribavlja dokaz da je lice preminulo od zarazne bolesti kovid – 19, izazvane virusom SARS-CoV-2, od Gradske uprave za opšte poslove, Sektora za lična stanja građana, spisak lica sahranjenih na teritoriji Grada Novog Sada, od JKP „Lisje“ Novi Sad, odnosno drugog pravnog lica koje je izvršilo sahranjivanje u naseljenom mestu na teritoriji Grada Novog Sada.

Na kraju, novčana pomoć, u iznosu od 100 hiljada dinara, uplaćuje se na tekući račun koji korisnik dostavi uz zahtev.

U budžetu grada Novog Sada za 2022. godinu za ovu namenu planiran je iznos od 25 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari