Kosovo: Uhapšeno 48 policajaca i dva carinika, terete se za korupciju i zloupotrebu položaja 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Bljerim Isufaj potvrdio je danas da je u akciji Policijskog inspektorata Kosova (PIK) uhapšeno 48 pripadnika Granične policije Kosova i dva službenika Carine, a da su medju uhapšenima i komandiri dva granična prelaza.

Prema njegovim rečima, među uhapšenima su i Ramiz Ahmeti, komandant granične policije na prelazu „Ćafa Morini“, kao i Džavit Lokaj komandant prelaza „Ćafa Prušit“.

Iz Carine Kosova su potvrdili da su uhapšena dva njihova službenika, kao i da su zahvalni radu PIK-a na istrazi u tom slučaju.

„Carina Kosova sprovodi stroge politike koje efikasno obeshrabruju praksu korupcije i neprofesionalno ponašanje i preduzimaće prioritetne mere u borbi protiv korupcije, štetnih praksi i neprofesionalnog ponašanja. S obzirom na to, generalni direktor Carine je preduzeo meru hitnog suspendovanja uhapšenih carinskih službenika i odmah će pokrenuti upravni disciplinski postupak“, navodi se u saopštenju Carine.

PIK je tokom dana priveo i uhapsio 48 graničnih policajaca i dva carinika, koji su osumnjičeni za korupciju i zloupotrebu službenog položaja, a operaciju su podržali i Kosovska obaveštajna agencija, Kosovska carina i Kosovska policija.

Prema kosovskom zakonodavstvu, jedino je Policijski inspektorat nadležan za hapšenje pripadnika policije.

Policijski inspektorat Kosova je ranije saopštio da je danas započeo akciju hapšenja pripadnika PK i službenika Carine Kosova zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična dela „primanje mita i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i da akciju koordiniše Specijalno tužilaštvo Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari