Tri napadača ubijena, šest privedeno nakon napada na Kosovsku policiju 1foto: Printscreen/Gazeta Express

Kosovska policija potvrdila je ubistvo trojice napadača koji su jutros napali Kosovsku policiju gde je jedan policajac ostao mrtav, prenose kosovski mediji.

Takođe, ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja potvrdio je da su u toku današnje akcije ubijena tri napadača, a šestoro uhapšeno.

On je ove izjave dao novinarima nakon posete mestu gde je napadnuta policijska patrola i gde je ubijen A. B, a ranjen jedan policajac.

U policijskom izveštaju navodi se da je tokom policijskih akcija na stambenoj lokaciji koju su koristili napadači pronađena logistička oprema, sumnjiva vojna vozila, vojne uniforme, kao i oružje i municija različitog kalibra.

Prema zvaničnim informacijama sa terena prilikom razmene vatre, potvrđeno je ubistvo još dvojice napadača, koji su bili maskirani, uniformisani i teško naoružani, a potvrđeno je i hapšenje uniformisanog i naoružanog napadača, navodi se. u obaveštenju.

Dalje se navodi da je u posledicama napada službenik policije KP zadobio uglavnom lakše povrede.

„Takođe, policijske jedinice su tokom obavljanja rutinske kontrole vozila, u rejonu sela Rudare, lišile slobode četiri osumnjičena lica kod kojih je zatečeno nedozvoljeno posedovanje radio aparata, a za koje se sumnja da su povezani sa kriminalnim grupama, gde će biti preduzete sve dalje radnje u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima“, navodi se u saopštenju.

Na području sela Banjska, kako je saopšteno iz Policije, i dalje je napeta bezbednosna situacija, kao i napadi vatrenim oružjem na policijske jedinice nastavljaju se istim intenzitetom, u zavisnosti od kretanja kriminalnih grupa.

„Policijske akcije se odvijaju prema planovima i dešavanjima na terenu, reagujući u samoodbrani na napade usmerene na policijske službenike, čiji su životi ugroženi“, navodi se u saopštenju.

Kosovska policija nastavlja da poziva napadače da se predaju pravosudnim organima i istovremeno poziva građane na saradnju sa organima za sprovođenje zakona, u interesu smirivanja situacije i opšte bezbednosti.

„Uviđaj lica mesta se nastavlja u saradnji i koordinaciji sa svim relevantnim institucijama, uključujući Policijski inspektorat Kosova“, zaključuje se u saopštenju.

Oklopna vozila i bageri se kreću ka manastiru

Novinar RTK Hisni Demaku javlja sa severa da su oklopna vozila i bageri krenuli ka manastiru.

Podsećamo, kosovska policija najpre je saopštila da je jedan od napadača ubijen, dok prema saznanjima Nenada Rašića, ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, kod Banjske ubijeno dvoje napadača, dok je najmanje jedan ranjen. Takođe, prema njegovima rečima jedan je uhapšen.

On je u izjavi za Nova.rs naglasio da nema naznaka da će doći do predaje.

U saopštenju za javnost upućenom medijima, kosovska policija ranije je saopštila da je situacija na severu i dalje napeta.

Pozivajući se na nastalu situaciju i okolnosti, oni su iz bezbednosnih razloga zatvorili za saobraćaj dva granična prelaza na severu (Jarinje i Bernjak), te pozivali sve građane da koriste ostale granične punktove za saobraćaj i da izbegavaju izlaze i kretanje u toj oblasti.

„Profesionalni napadači u značajnom broju, maskirani i uniformisani u različitim uniformama, naoružani teškim naoružanjem, granatama, vojnim oruđem (zoljama), nekim oklopnim vozilima, koriste različite prostore i privatne objekte, uključujući i oko manastira u Banjskoj“, pisalo je u saopštenju.

Policijske jedinice su, kako su naveli u saopštenju, u skladu sa situacijom i opasnošću koju predstavljaju sporadični napadi kriminalnih grupa, u samoodbrani sebe i građana tog područja, prinuđene da reaguju na kriminalne grupe.

Najnovije informacije o situaciji na Kosovu i Metohiji pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari