Kosovski institut: Venecijanska komisija vidi velike nedostatke u reformi pravosuđa 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj, komentarišući najavljene reforme u kosovskom pravosuđu, reko je danas da, prema mišljenju Venecijanske komisije one imaju velike nedostatke.

Kako je rekao, reforme podrazumevaju oblast provere nelegalno stečene imovine i osnivanje Biroa za vertifikaciju i konfiskaciju nelegalno stečene imovine, a stav Venecijanske komisije razlikuje se od stava Vlade Kosova.

Reagujući na izjavu ministarke pravde Albulene Hadžiju, koja je rekla da su dobili „zeleno svetlo“ za sprovođenje tih procesa, Miftaraj ističe da je samo provera dobila „zeleno svetlo“, ali ne onako kako je tražila vlada.

Dodao je i da vladin predlog o Birou, prema oceni Venecijanske komisije, ima velike nedostatke koji „narušavaju pravnu sigurnost, narušavaju postojeći sistem, krše osnovna prava i slobode“.

„Ipak, dobar početak, a sada i zahtev da se tačku po tačku implementira u praksi prema preporukama u mišljenju. Izazov je ubediti međunarodne partnere i postići politički konsenzus“, napisao je na fejsbuku.

Ministarka pravde Hadžiju rekla je ranije danas da je Venecijanska komisija dala „zeleno svetlo“ za početak reforme pravosuđa i osnivanje Biroa za verifikaciju i konfiskaciju nelegalno stečene imovine i dodala je da će se u sklopu provera krenuti od „rukovodilaca pravosudnih institucija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari