Ković može biti priveden ako ne dođe u sud 1Foto: Pixabay/Qimono

Ukoliko se istoričar Miloš Ković, ili njegov advokat danas opet ne pojave na sudu po tužbi zbog uvrede koju su protiv Kovića podnele njegove kolege sa Filozofskog fakulteta, Ković bi mogao da bude priveden.

Glavni pretres po tužbama profesora Filozofskog fakulteta Nikole Samardžića, Radoša Ljušića, Vlade Stankovića i Dubravke Stojanović protiv kolege Miloša Kovića, po osnovu povrede ugleda i časti, zakazan je za danas pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Ovo suđenje trebalo je da se održi još 5. novembra ali je tada pretres otkazan jer se Ković nije pojavio na sudu zbog, kako je naveo, bolesti njegovog advokata.

Sudija je u ovom slučaju uzeo u obzir navedeni argument, ali i naglasio da narednog puta isti razlog neće biti opravdanje za izostanak, te bi u tom slučaju morao da naredi privođenje Kovića, kako je Danas ranije pisao.

Grupa istoričara i profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu – Samardžić, Ljušić, Stanković i Stojanović, podneli su tužbe za uvredu protiv kolege Kovića, vanrednog profesora na istom fakultetu, zbog niza optužbi koje je na njihov račun izneo putem različitih medija.

Pretresom koji se nastavlja u decembru su objedinjeni procesi po nekoliko posebnih privatnih tužbi i krivičnih postupaka koje je četvoro istoričara pokrenuo protiv Kovića, od aprila 2019. godine.

U tužbi se navodi da Ković optužuje grupu profesora da „vrše progon“ nad njim i još nekolicinom kolega sa Filozofskog fakulteta, „ne daju im da rade i napreduju“, kao i da ih je označio kao „ispostave NATO lobističkih struktura“ koji se bave „iščitavanjem istorije pisane u Hagu, Briselu, Berlinu i Vašingtonu“.

Dubravka Stojanović ranije je rekla da je reč o optužbama „da smo mi „NATO istoriografija“, „haška istoriografija“, da klečimo pred novcem i moćnim zapadnim silama“.

– To su opasne političke diskvalifikacije kojima se guši sloboda naučnih istraživanja, to su zastrašivanja čiji je cilj da se izgubi kritička nauka. Zato smo na sudu da to odbranimo, istakla je Stojanović uoči prethodnog ročišta.

Ković se na prethodnim ročištima branio pozivanjem na slobodu govora i ponovio da se radi o napadima na njega i pokušaju progona od strane kolega.

On je u reakcijama koje je slao redakciji Danasa povodom našeg izveštavanja o ovom slučaju naveo da reči koje mu se pripisuju tužbom nikada nije izgovorio, kao i da „po svemu sudeći, Stojanovićeva i prijatelji pokušavaju da me prisile da ućutim, da sasvim unište moj život i moju materijalnu egzistenciju“.

Ković nije odgovorio na pitanje novinara Danasa da li će se pojaviti na sudu i molbu za komentar povodom slučaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari