Kragujevac: OSI udruženja dobila su svoje mesto za rehabilitaciju 1Foto: Pixabay/SGENET

U Kragujevcu akcenat stavljen na protokol o saradnji potpisdan sa predstavnicima 29 udruženja osoba s invaliditetom.

Ovim dokumentom Sportsko društvo Radnički obavezalo se da u objektu Centra za sport i rehabilitaciju „Iskra“ ustupi na korišćenje teretane i pres salu. Tu bi se održavale radionice i obuka, rekreacije i rehabilitacije za potrebe članova svih udruženja osoba sa invaliditetom u gradu.

„Danas idemo korak dalje da razvijamo saradnju sa ustanovama i udruženjima iz Šumadijskog okruga kako bismo i njima otvorili vrata i omogućili korišćenje prostora u punom kapacitetu“, rekao je Bratislav Uraković, direktor SPD Radnički, i dodao da je „korak dalje unapređenje saradnje sa ustanovama i udruženjima iz Šumadijskog okruga u cilju da se osobama sa invaliditetom iz regiona omogući korišćenje ovog prostora“.

Predrag Stevović, član Gradskog veća, naveo je da „poseban akcenat stavljamo na udruženja koja predstavljaju prava i potrebe osoba sa invaliditetom jer su naša odgovornost i naša obaveza“.

Grad Kragujevac ima godišnji program finansiraja aktivnosti OSI, pored podrške u organizaciji sportskih kampova za osobe sa invaliditetom.

Pored predstavnika gradske vlasti, obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom prisustvovala je i predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Zekavica.

„Kragujevac je grad koji veliki doprinos daje u unapređenju položaja licima sa invaliditetom. Tendencija nije samo deklarativna već nizom aktivnosti koje se promovišu vidimo da je svim građanima omogućeno da jednako i ravnopravno učestvuju u društvenom životu zajednice jer samo takvo društvo može biti prosperitetno“, rekla je Zekavica.

Kragujevac ima Dragana Ristića, jedinog parasportistu južno od Save i Dunava, koji je na ovogodišnjim Paraolimpijskih igarama osvojio dve zlatne medalje u streljaštvu.

Centralni događaj obeležavanja Međunarodnog dana OSI u Kragujevcu održan je u sportskoj hali „Gordana Goca Bogojević“. Tu su svoje veštine prikazali rekreativci i sportsisti OSI u streličarstvu, boćanju, pikadu, stonom tenisu, šahu za slepe i slabovide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari