Kragujevac: Predstavljen alternativni Zakon o radu 1Foto: G.G.

Alternativni Zakon o radu predstavljen je na prvoj panel diskusiji u Kragujevcu, a najavljeno je da će biti održane brojne u drugim gradovima Srbije.

Alternativni Zakon o radu predstavljen na panelu koje organizovao USS Sloga. Nastao je po modelu Centra za dostojanstven rad i „Ulof Palme” centra u Srbiji.

Na njegovom pisanju učestvovalo je čak 11 stručnjaka, a sadrži više od 370 članova, a rađen je skoro 2 godine.

“Zakon o radu je jedan od najvažnijih sistemskih zakona u jednoj državi. Dosadašnji Zakon o radu je antiradnički. Danas ljudi rade na ugovor o delu po 5, po 15 i 20 godina. Vlada najavljuje izmene, ali kako stvari stoje, taj novi zakon bi bio još rigorozniji od ovog, i više na štetu radnika”, istakao je Željko Veselinović, predsednik USS Sloga.

Eksperti za rad i radno pravo, predvođeni profesorom Mariom Reljanovićem, napisali su “alternativni” Zakon o radu i prezentirali USS Sloga. Ovaj sindikat je u potpunosti podržao predlog i ponudio ostalim sindikatima i političkim partijama da se o njemu izjasne.

Ideja pisaca alternativnog Zakona o radu je da predlože konkretna rešenja u oblasti rada, radnih odnosa i zapošljavanja. Jedan od tvoraca je i prof. dr Mario Reljanović, ekspert za radno pravo.

“Ideja nam je bila da vratimo radnika i radni odnos u centar pažnje. Radno pravo je kompleksno i zavisi od politike i političke volje. Kolege i ja smo nedavno pisali analizu efekata postojećeg Zakona o radu iz 2014. godine. Originalni tekst tog zakona je brojnim uredbama potpuno izmenjen, a danas mi sve više imamo “grickanja” tog zakona”, kŽE je profesor Mario Reljanović.

Po rečima Reljanovskog, uredbe su urađene pod izgovorom usklađivanja sa zakonima drugih država, članica Evropske unije.

“U postojećem Zakonu o radu položaj radnika i sindikata je jako loš. Procedura za proglašenje štrajka je duga i komplikovana. Mi novim tekstom, predlogom novog Zakona o radu, predviđamo pravo radnika, pravo zaposlenih, čak i na spontani štrajk”, ističe Reljanović.

Alternativni Zakon o radu
Foto: G.G.

Aktuelni Zakon o radu prepoznaje više oblika rada nego bilo koji u Evropi, istakli su učesnici panela. Takođe, oni su istakli da takvi primeri rada van radnog odnosa postoje samo kod nas, da se u Srbiji primenjuje Zakon o radu koji predviđa radni odnos, ali bez prava koja proističu iz njega.

“U vreme pandemije mnogi zaposleni su upućeni na rad od kuće. Ko od vas ima potpisan aneks ugovora o radu? Da li postoji bilo koja odredba koja definiše obavezu poslodavca da vam plati naknadu za, na primer, upotrebu vašeg privatnog računar za obavljanje posla van prostorija poslodavca”, upitao je profesor Mario Reljanović.

Prema anketi koju su on i kolege sproveli među zaposlenima upućenim na rad od kuće, samo jedna petina njih je dobila aneks ugovora o radu koji predviđa bilo kakve dodatne nadoknade.

Potpredsednik USS Sloga, Vladimir Radosavljević, podsetio je da su u praksi nailazili na svakakve slučajeve zbog neuređenosti postojećeg Zakona o radu, a što, po njegovi rečima, ostavlja prostor za zloupotrebu.

“Ovaj alternativni Zakon o radu pokriva širok dijapazon oblasti rada, radnog angažmana i radnih odnosa. Takođe, odredbe ovog modela zakona definišu detaljno uslove za zapošljavanje, a time sprečavaju partijsko zapošljavanje”, istakao je Radosavljević.

“Alternativnim” Zakonom o radu, definisana je i razlika između minimalne i garantovane zarade, dok postojeći zakon prepoznaje samo jednu, i to minimalnu, koja ne štiti radnika, već poslodavca.

Učesnici panela u Kragujevcu istakli su i da sadašnje rešenje o organizovanju sindikata krši najmanje dve konvencije o organizaciji rada. Takođe, napomenuli si, aktuelni Zakon o radu favorizuje sindikat osnovan kod poslodavca sa jasnim interesom, jer je takav sindikat najranjiviji.

U predloženom alternativnom tekstu Zakona o radu predviđen je i deo koji reguliše prava frilensera, sindikalnog organizovanja, inspekcijskog nadzora, nudi konkretna rešenja za one koji tek zasnivaju radni odnos, ali i za one koji rade van radnog odnosa.

Panel diskusiji u Kragujevcu, pored brojnih predstavnika sindikalnih organizacija, prisustvovali su i predstavnici političkih partija, Stranke slobode i pravde, Demokratske Socijademokratske i Narodne stranke.

Građani mogu i lično uputiti sugestije i predloge na sajtu USS Sloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari