Kragujevac: Šest godina traje suđenje EPS-a i sina njihovog preminulog radnika oko zaposlenja 1Čekaju na pravdu punih šest godina - ispred Apelacionog suda u Kragujevcu Foto: Z.S.M.

Posle punih šest godina procesa slučaj u kojem je tužena Elektroprivreda Srbije jer nisu zaposlili sina svog preminulog radnika, što je bila njihova obaveza po kolektivnom ugovoru, slučaj se našao danas pred Apelacionim sudom u Kragujevcu.

Za ovo vreme suđenja i ročišta su se odvijala u Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu i Kraljevu da bi se ponovo našla pred Apelacionim sudom u Kragujevcu.

Otac Marka Stevanovića, koji tužio Elektroprivredu, Milorad iz Vrnjačke Banje bio je je zaposlen u Elektrosrbji doo iz Kraljeva, preminuo je 2014. godine. Godinu dana ranije Milorad Stevanović je kao i ostali članovi sindikata ove firme zaključio kolektivni ugovor sa poslodavcem po čijem se članu 51 stav 3 po kome se poslodavac obavezuje da u slučaju smrti zaposlenog, ako je on jedini hranilac porodice, sa supružnikom ili jednim detetom preminulog radnika zasnuje ugovor o radu na neodređeno vreme.

U slučaju porodice Stevanović iz Vrnjačke Banje ova obaveza nije ispunjena već punih osam godina. Marko i njegova majka Nevena koje bez posla, pokušavali su dve godine da ostvare svoje pravo ali bezuspešno.

Inače, Marko Stevanović ima završenu elektrotehničku školu, kao i njegov preminuli otac, i bukvalno je mogao da se zaposli na Miloradovom radnom mestu. On se se dva puta obraćao Elektroprivredi sa molbom da postupi po kolektivnom ugovoru i primi ga u radni odnos na neodređeno vreme ali je jedino uspeo da na kratko preko zadruge i ugovora od tri meseca bude angažovan na privremenim i povremenim poslovima.

– Dva puta sam podnosio zahtev za zaposlenje. Tražio sam bilo kavo radno mesto a ne kao električar, samo da majka i ja imamo nekakva primanja jer smo u vrlo lošoj materijalnoj situaciji, kaže Marko, koji ima i rođenog brata ali on već godinama živi u inistranstvu, zasnovao svoju porodicu i nisu zajedničko domaćinstvo.

Kragujevac: Šest godina traje suđenje EPS-a i sina njihovog preminulog radnika oko zaposlenja 2
Nisam želeo da tužim ljude sa kojim trebam posle da radim – Marko Stevanović Foto: Z.S.M.

Kada je na kraju shvatio da ga EPS neće zaposliti i postupiti po kolektivnom ugovoru, 2016.godine podneo je tužbu sudu.

– Nisam hteo da idem na sud. Uvek sam pričao da ja sa tim ljudima trebam posle da radim i živim, ali kada sam video da dolaze, drugi, sa strane, shvatio sam da od toga nema ništa, kaže on koji se obratio za pomoć Asocijaciji „Duga” iz Šapca, nevladinoj organizaciji koja se bavi ljdskim pravima koja mu je obezbedila advokata.

Tužbom je traženo da sud utvrdi da po kolektivnom ugovoru ima pravo da sa Stevanovićem zasnuje radni odnos na neodređeno vreme, kao i da sud obaveže tuženog da sa njim zasnuje ovakav radni odnos. Takođe i da mu se nadoknadi materijalnu štetu u vidu izgubljene zarade kao posledice nepostupanja po kolektivnom ugovoru.

– U Elektroprivredi su se pozivali na zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, međutim uverio sam se da su primili još neke ljude posle mene, ističe Marko.

– Po kolektivnom ugovoru obaveza je Elektroprivrede da zaključi ugovor o radu na neodređeno sa članom domaćinstva preminulog zaposlenog, izričit je njegov advokat Željko Stanojević.

Prvostepeno sudija u Vrnjačkoj banji usvaja tužbeni zahtev, kao i naknada štete u vidu ostavrene zarade koju je propustio za sve to vreme.

– Tuženi, iz EPS-a u svoju odbranu navodili su zabranu zapošljavanja, da zaposleni ne mora da bude dete preminulog radnika, kao i da samo sindikat može da podnese tužbu. Sudija je lepo obrazložio da zabrana zapošljavanja u javnom sektoru nije apsolutna kao i da sindikat i služi da zastupa radnike ovakvim ugovorima a ne da on tuži u svoje ime, navodi advokat Stanojević.

Posle godinu i po dana dobili su po žalbi tuženog odluku Apelacionog suda u Kragujevcu koja ukida prvostepenu presudu, vraća slučaj na ponovno suđenje i, između ostalog otvara temu „da li sud uopšte može da se meša u slobodnu volju poslodavaca sa kim će, da li će i kada da zaključi ugovor o zapošljavanju”.

Predmet se vraća u Vrnjačku Banju gde se održavaju dva ročišta. U međuvremenu prvi sudija je otišao u penziju, a novi posle iščitavnja svih dokaza i ponovnog saslušavanja Marka Stevanovića, ponovo otvara raspravu.

– Ovaj spor je čisto pravno pitanje i tu saslušavanje stranaka i svedoka nema nekog značaja. Čak je i Apelacioni sud u svojoj ukidajućoj presudi konstatovao da je „činjenično stanje raspravljeno”, napominje Markov branlac.

Kragujevac: Šest godina traje suđenje EPS-a i sina njihovog preminulog radnika oko zaposlenja 3
Odredba iz kolektivnog ugovora je obavezujuća za poslodavca – advokat Željko Stanojević Foto: Z.S.M.

Ali poziv od suda više ne stiže. Kada je stigao, posle dugo vremena slučaj je premešten iz Vrnjačke Banje u Kraljevu sa novim sudijom i usmenim obrazloženjem da se „zbog preraspodele predmeta” svi radni sporovi sude u Kraljevu.

– Na prvom ročištu uz sve iste konstatacije sudija zaključuje raspravu. Stiže presuda sa odbacivanje tužbenog zahteva posle pet godina suđenja sa obrazloženjem da sud nije nadležan da odlučuje o radno-pravnim odnosima kada je u pitanju slobodna volja poslodavca da li će, kada i sa kim zaključiti ugovor o radu. U presudi se kolektivni ugovor pominje samo u jednoj rečenici, i sudija ga niti ceni ni opravdava kao dokaz, navodi advokat tužioca, dodajući da se „skroz zaboravlja kolektivni ugovor i obaveza iz njega koja isključuje slobodnu volju poslodavca”.

Posle šest godina slučaj je danas stigao i do Apelacionog suda u Kragujevcu.

– Po mom mišljenju je to dobar znak, jer ako Osnovni sud nije nadležan da sudi, onda nije ni Apelacionog kao drugostepeni, već će prihvatit našu tužbu. Takođe, u njihovoj presudi očekujemo konkreta odgovor od kakve je važnosti kolektivni ugovor na slobodnu volju poslodavca, zaključuje advokat Stanojević.

Za Aleksandra Pricu, predsednika Upravnog odbora „Duge”, kojoj su se Marko i Nevena Stevanović obratili za pomoć još pre šest godina, a koji je takođe prisustvovao današnjem suđenju u Kragujevcu bitno je da se isprati ceo proces i da se uvere da li u njemu ima nepravilnost.

Kragujevac: Šest godina traje suđenje EPS-a i sina njihovog preminulog radnika oko zaposlenja 4
Ispratićemo ovaj slučaj do kraja i ako treba pravdu potražiti i van Srbije – Aleksandar Prica iz Asocijacije „Duga” Foto: Z.S.M.

– U svakom slučaju nećemo ostati na ovome, najvaljuje Prica koji je i član Nacionalnog konventa za poglavlje 23 EU u pravosuđu.

On podseća da se jasno vidi da u izveštajima EU Komisije se stalno govori vrlo nepovoljno o pristrasnosti našeg pravosuđa i korupciji u njemu.

– Ukoliko Marko ne bude mogao da ostvari pravdu u Srbiji nastavićemo i tražićemo je van nje. Takođe su bitni i posmatrači sa strane i mediji kada je u pitanju ovakav proces pojedinca bez sredstava za izdržavanje i jedne tako velike kompanije popur Elektroprivrede, ističe on.

Presuda će u Kragujevcu biti doneta danas, a objavljena 27. aprila u 9 časova. Veće apelacionog suda je po zakonu ukinulo prvostepenu presudu, te će oni u skladu sa zakonom doneti novu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima.

Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari