Kragujevački novinari pokrenuli akciju „Solidarno za Miroslava Jovanovića” 1Foto: Z.S.M.

Novinari iz Kragujevca pokrenuli su akciju „Solidarno za Miroslava Jovanovića” jer njihovom kolegi, po nalogu javnog izvršitelja, od februara zaplenjuje dve trećine penzije. Taj novac odlazi u stečajnu masu nekadašnje kragujevačke „Svetlosti”, koja je ugašena 2011., a prošle godine je i zvanično završen stečajni postupak.

Miroslav Jovanović, o kome je „Danas” već pisao, je profesionalno u novinarstvu 45 godina i bio je dugogodišnji urednik „Svetlosti”, „Nezavisne Svetlosti” i „Kragujevačkih novina”.

Pre dve godine zbog njegove situacije organizovana je slična akcija i javnom izvršitelju uplaćeno 860.000 dinara. Međutim, ispostavilo se da je time pokrivena samo kamata na 820.000 dinara duga, koliko je presuđeno Miroslavu Jovanoviću da plati „Svetlosti” kao „solidarni udeo” u kaznama zato što je kao urednik odobrio objavljivanje dva autorska teksta i jedno pismo čitaoca 2004. i 2005. godine.

Kamata je enormno narasla zbog predugog sudskog postupka od prvostepene do konačne presude, kao i drugih administrativnih procedura. Sve kazne uplatila je firma, ali je „Svetlost” tužila Jovanovića da nadomesti svoj „solidarni” deo, mesec dana pošto je cela redakcija napustila privatizovanu „Svetlost” i pokrenula „Kragujevačke novine”.

– Uporni smo u nameri da našeg kolegu oslobodimo nepravedne globe, da kako znamo i umemo prikupimo oko 900.000 dinara i egzistencionalno ga spasemo, jer od skromne novinarske penzije prima samo 14.000 dinara mesečno. Za sve što je učinio za kragujevačko novinarstvo Miroslav Jovanović zaslužuje samo priznanja, a kazne nipošto, stoji u dopisu koji je potpisalo dvadesetak kragujevačkih novinara.

Za ovu namenu otvoren je poseban žiro račun kod Credit Agricole banke broj 330-2300102594666-44. (Sa naznakom solidarno za Miroslava Jovanovića).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari