Nemački predsednik Joahim Gauk zatražio je da Nemačka prestane da se krije iza svoje istorijske krivice i da preuzme aktivniju ulogu u odbrani vrednosti koje zastupa, piše Frankfurter algemajne cajtung. Na 50. Konferenciji o bezbednosti, koja se tradicionalno održava u Minhenu, Gauk je tražio da se učini kraj nemačkoj uzdržanosti u spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima.

Nemačka je ekstremno globalizovana zemlja i ona zato mora za svoj ključni interes definisati očuvanje „otvorenog poretka u svetu“. „Iz svega toga proističe da je najvažniji nemački spoljnopolitički interes u 21. veku da se taj poredak, taj sistem očuva, i da mu se obezbedi budućnost“, rekao je Gauk i dodao da „Nemačka pri tome mora da bude spremna da više čini za bezbednost koju su joj decenijama obezbeđivali drugi“.

To, po rečima Gauka, ne znači bezuslovno više vojne i borbene angažovanosti jer Nemačka nikada neće podržavati čisto vojna rešenja, nego će najpre iscrpsti sve diplomatske mogućnosti. „Ali kad se diskutuje o izuzetnom slučaju – angažovanju Bundesvera – tada će važiti: Nemačka ne sme ni iz principa da kaže „ne“ ni refleksno „da“, rekao je Gauk.

On je branio i pravo intervencija u drugim državama.“Princip državnog suvereniteta i temeljna odredba o nemešanju ne može nedodirljivim da čini nasilničke režime. Nemačka ne može samo da gleda kako se krše ljudska prava, sprovodi genocid i obavljaju etnička čišćenja“.

„Buran period“ sa Amerikom

Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je juče u Berlinu da su američko-nemački odnosi imali „buran period“ zbog prisluškivanja. Keri je kazao da su SAD ozbiljno shvatile ljutnju Nemaca nakon otkrića da su američke obaveštajne službe prisluškivale i mobilni telefon Angele Merkel. Keri, koji putuje u Minhen na bezbednosnu konferenciju, istakao je „dugu istoriju intenzivne saradnje SAD i Nemačke na složenim pitanjima poput borbe protiv terorizma, nacionalne bezbednosti i odbrane“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari