Potrošnja vode u delovima Užica u kojima se meštani bave poljoprivredom, posebno uzgojem maline, drastično je povećana, jer se koristi za navodnjavanje.


Iz JKP Vodovod apelovali su na poljoprivrednike da vodu iz gradskog vodovoda ne koriste za zalivanje, jer time, kako su naveli, izazivaju višednevne nestašice i ugrožavaju ostale potrošače. Zbog toga će komunalni policajci narednih dana obilaziti ugrožena područja i preduzimati zakonom predviđene mere.

Istakavši da je porastom temperatura drastično povećana potrošnja, Milomir Sredojević, direktor Vodovoda, saopštio je da je potrošnja iz pojedinih rezervoara povećana pet puta. To je posebno izraženo, kako je dodao, na pravcu Kapetanovina, Matovića brdo, Sarića Osoje, Karađorđev šanac, Duboko, Crkvari i visoka zona u Sevojnu, ali i na pravcu Košuta, Drežnik, Zbojštica i Ljubanje.

– Grad troši oko 200 litara vode u sekundi, a trenutna potrošnja je 300 litara u sekundi. Nije problem da se proizvede potrebna količina, jer imamo dovoljne zalihe vode da možemo da snabdevamo još jedan grad veličine Užica, ali problem je u tome što rezervoari, pumpe i cevovodi nisu projektovani za navodnjavanje, objasnio je Sredojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari