Kreni-promeni peticijom traži povlačenje kosovskih specijalnih jedinica sa severa 1Kosovski specijalni tokom blokade u oktobru 2021; EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Pokret Kreni-promeni pokrenuo je danas peticiju kojom traže povlačenje kosovskih specijalnih jedinca sa severa Kosova, izmeštanje pet njihovih baza i demilitarizaciju tog područja.

Kako je navedeno na Tviter profilu pokreta Kreni-promeni, peticija će biti upućena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

„Ne ulazeći u velika politička pitanja i duboko verujući da je mir interes svih strana na ovom prostoru, kao i da u kriznim područjima tenzija vodi uvek u nesreću, stradanje i prinudno raseljavanje, zahtevamo od srpskih, albanskih, kao i međunarodnih predstavnika hitno preduzimanje konkretnih koraka u budućim razgovorima kako bi se područje Severa Kosova demilitarizovalo, a snage specijalnih jedinica povukle“, piše u peticiji.

Pokret Kreni-promeni ocenio je da na severu Kosova postoji velika tenzija i strah zbog prisustva specijalnih kosovskih jedinica, koje je u suprotnosti sa svim sporazumima i vodi tenziji, širenju straha i novim sukobima.

Oni su u peticiji istakli da je na osnovu potpisanih ugovora predstavnika Srbije, NATO i Albanaca sa Kosova isključeno je postojanje kosovskih bezbednosnih snaga na Severu Kosova, osim policije.

Podsetili su da prema Briselskim sporazumima, ali i samom Ustavu Kosova, policija mora da izražava etnički sastav određenog dela teritorije, kao i da su Srbi sa severa Kosova početkom novembra 2022. godine izašli iz svih institucija, uključujući i kosovsku policiju.

Dodali su da je pet baza specijalnih kosovskih jedinica na severu Kosova ostalo u „bezbednosnom vakumu“, i da je to prvi put da se snage Kosova bez saglasnosti lokalnog stanovništva nalaze na tom području, uz ocenu da to doprinosi podizanju tenzija, jer poslove redovne policije nije neophodno da obavlja „specijalna policija sa fantomkama i dugim cevima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari