Kriju vrednost javnih nabavki "zbog uštede u budžetu" 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Kancelarija za Kosovo i Metohiju procenjene vrednosti javnih nabavki nije objavila na sajtu Kancelarije isključivo u cilju uštede budžeta i obezbeđivanja pravičnih i realnih cena u postupcima javnih nabavki.

Napominjemo da navedeno postupanje Kancelarije nije u suprotnosti sa odredbama Zakona, kao i da ne predstavlja neuobičajeno postupanje naručioca, istakli su za Danas u Kancelariji za KiM, povodom našeg teksta u kojem se navodi da su vrednosti javnih nabavki ovog vladinog tela označene kao „tajni podatak“. Naime, koliko u ovoj godini Kancelarija za KiM planira da izdvoji za službena putovanja u zemlji i inostranstvu, nabavku goriva, promociju na društvenim mrežama, mobilnu telefoniju, i uslugu praćenja i snimanja aktivnosti Kancelarije, ostaće tajna za javnost.

– Za svaku pojedinačnu planiranu javnu nabavku za 2018. godinu, odnosno procenjenu vrednost iz Plana javnih nabavki za 2018. godinu, možete dobiti informaciju u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja – poručili su nam iz Kancelariji za KiM.

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić ocenjuje kao kontradiktoran odgovor Kancelarije našem listu.

– Sve vreme se ističe da se procenjena vrednost nabavki koje će sprovoditi u 2018. ne pokazuje „da bi se postigle uštede“. S druge strane, na kraju dopisa vam nude da dobijete informacije o procenjenoj vrednosti svake pojedinačne nabavke, ali ne unapred, već tako što biste podnosili poseban zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. Tu nema nikakve logike – tajnost podatka ili treba čuvati od svih, ili treba učiniti maksimum da informacija bude svima dostupna istovremeno – ističe Nenadić. Prema njegovim rečima, to što Kancelarija smatra da treba da drži kao tajnu procenu vrednosti nabavke da bi ostvarila uštede, moglo bi da znači da su u prošlosti imali loših iskustava – na primer da se ponuđači dogovore međusobno oko toga kakvu će cenu tražiti i da tako zaobiđu konkurenciju, ili da im se javi samo jedna firma koja zatraži maksimalni raspoloživi iznos.

– Ukoliko je išta od ta dva istina, to nije razlog da se krije procenjena vrednost nabavke, već da Kancelarija podnese krivičnu prijavu protiv firmi za koje sumnja da su učestvovale u dogovaranju ponude ili da preispita da li su uslovi i kriterijumi tenderske dokumentacije postavljeni tako da ih ispunjava samo jedna firma – zaključuje Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari