KRIK: Srpski državljanin uhapšen u Francuskoj zbog pranja novca povezan sa srpskim političkim moćnicima 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Branimir Vujović, srpski državljanin koji je uhapšen početkom oktobra u velikoj akciji francuske policije zbog sumnje da je učestvovao u švercu droge i prao novac, povezan je sa čuvenim mafijašem Filipom Koraćem, ali i ljudima iz vlasti u Srbiji, otkriva KRIK.

Vujović se u više navrata susretao sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, a poslovni partner bio mu je Filip Bačević, sin bivšeg ministra i ambasadora Srbije u Kini Milana Bačevića. Sa Bačevićem je posedovao kompaniju za koju se sumnja da je korišćena za pranje novca.

Branimir Vujović zvani Braco, uhapšen je u Francuskoj početkom ovog meseca zbog sumnji da je učestvovao u švercu kokaina i oružja, ali i pranju novca od droge, kako je prvi objavio tamošnji list „Le Parisien”.

Novinari KRIK-a imali su uvid u poverljivi dokument iz istrage francuskih organa koji otkriva da je Vujović bio u centru organizacije koju vodi poznati kriminalac Filip Korać uključen u međunarodni šverc kokaina.

Ovaj dokument, ali i drugi dokazi do kojih su došli novinari, međutim, pokazuju i više od toga – da je osumnjičeni perač novca bio blizak i sarađivao sa ljudima koji imaju veliki politički uticaj u Srbiji.

Jedan od njih je generalni sekretar Vlade Novak Nedić sa kojim se Vujović, tvrdi se u dokumentu, sastao u maju 2022. godine. Susretu je prisustvovala i osoba bliska Koraću – Nemanja Obradović.

„Branimir Vujović je 17. maja 2022. primio u Ezeu (mesto nedaleko od Nice na jugu Francuske) Nemanju Obradovića, bliskog Filipu Karaću, sa kojim je otišao ​​u hotel ‘Eden Roc’ u mestu Antib gde su se sastali sa Novakom Nedićem, generalnim sekretarom Vlade Srbije.”

Nedićev račun u luksuznom hotelu od pet zvezdica na Azurnoj obali od 51.000 evra platio je Vujović, piše u dokumentu.

Zbog čega su se tačno sastali nije poznato, ali se u dokumentu pominje da je Vujovićeva saradnica koja je za njega i njegove bliske ljude otvarala i vodila firme, potencijalno trebalo da osnuje i kompaniju za Nedića. Nije poznato da li se ovo i desilo.

Ovo, međutim, nije bio jedini susret Vujovića sa čovekom koji se nalazi na jednoj od najvažnijih pozicija u državi.

KRIK je došao do fotografija koje svedoče o još barem dva njihova sastanka. Obe su, sudeći po opisu na Instagramu i onome što su novinari mogli da prikupe iz dostupnih izvora, nastale u Monaku.

Osim državnog sekretara, na fotografijama sa Vujovićem je i Goran Đoković, stric tenisera Novaka Đokovića, a na jednoj je i Nedićev otac, poznati beogradski advokat Vojislav Nedić.

Vujovićev profil na fejsbuku otkriva i da je posećivao zgradu vlade Srbije u Beogradu, ali ne i kod koga je išao. On je u junu 2018. godine objavio fotografiju iz Vlade na kojoj ljubi zastavu Srbije.

Novak Nedić je preko posrednika za KRIK rekao da je u Francuskoj dva-tri puta bio gost kod Gorana Đokovića.

Vujovića je, kako je naveo, upoznao preko Filipa Bačevića, koga je znao odranije.

Rekao je i da nisu tačne tvrdnje francuskih organa da mu je Vujović platio hotelski račun, te da je jedino što je platio – ručak.

Nedić, međutim, nije jedino važno i poznato ime koje se spominje u dokumentu o istrazi francuskih organa.

Vujović je bio još bliži sinu bivšeg ministra Milana Bačevića, sa kojim je zajedno posedovao kompaniju koja je, prema istrazi francuske policije, bila korišćena za pranje novca.

Ceo tekst možete pročitati na portalu KRIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari