Krivične prijave za sve koji su lagali o aktivnostima u kampu 1Foto: zlatiborpress

– Mi kao organizatori i ja kao ličnost koji smo služili državu u kojoj živimo i koji smo se u datom trenutku odazvali da je branimo od agresora, poštujući njene zakone i Ustav i stavljajući se na branik otadžbine, a stavili smo i svoj život njoj na raspolaganje, mi kao takvi, jednostavno ne želimo da dozvolimo da nas svrstavaju u red terorista ili onih ljudi koji formiraju i obučavaju paravojne formacije.

Mi smo sve radili u skladu sa zakonom, poštujući sve zakone ove zemlje, pa i ono veče smo se tako ponašali kada su pripadnici policije došli da nam zatvore kamp, rekao je predsednik Saveza ratnih veterana Srbije Željko Vukelić na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Na konferenciji su prisustvovali, pored predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića i nekoliko instruktora Omladinsko-patriotskog kampa Zlatibor 2018, a sala je bila ispunjena decom – učesnicima kampa i njihovim roditeljima.

Instruktori su detaljno objasnili šta su sa decom radili na određenim radionicama: topografija, preživljavanje u prirodi, ukazivanje prve pomoći, samozaštita, rukovanje protivpožarnim aparatom i drugo, kao i kratak istorijat srpsko-ruskih odnosa i druge teme, ali su svi bili ogorčeni postupkom države i činjenicom da je kamp zatvoren.

Vlade Babić, iz Saveza ratnih veterana Srbije, koji je sa decom radio na osnovama radio-amaterizma, pokazao je prisutnima brojna odlikovanja koja je dobio, kao i fotografiju da mu jednu od njih uručuje Aleksandar Vučić u vreme kada je bio ministar odbrane.

Takođe instruktor u kampu, oficir u penziji Milan Vukelić, jedan je od osnivača protivterorističke jedinice u Vojsci Srbije, naglasio je da je obučio na hiljade vojnika, a da neki od njih sada rade u obezbeđenju i samog predsednika Vučića te mu nije jasno kako može biti optužen da je on „terorista“.

– Mi ćemo zatražiti odgovornost nadležnih organa, tražimo da se kazne svi oni koji su izveštavali laži o dešavanjima u našem kampu i koji su odgovorni za uzbunjivanje javnosti. Najavićemo i krivične prijave za sve one koji su pisali laži i potpune neistine o kampu, rekao je Željko Vukelić, koji je opisao i kako je nastao kamp, sa kojim ciljem i kako je izgledao dan kada je kamp zatvoren.

– Ideju za realizaciju i održavanje kampa potekla je od same dece, učesnika kampova, koje smo mi kao Udruženje, uz saglasnost roditelja, vodili u Rusiju u ovakve kampove koje podržava Ruska Federacija. Radi se o omladinskim patriotskim vojnim kampovima koji se održavaju širom Rusije već nekoliko godina i koji su podržani od njihove Vlade. Videli smo da je to jako korisno i poučno za decu, pre svega oni se uče najznačajnijim vrednostima da poštuju svoju zemlju, državu u kojoj žive, tradiciju i zakone. Nakon našeg poslednjeg odlaska u Rusiju krajem aprila ove godine, obratili smo se Ministarstvu odbrane sa zahtevom za sastanak i da ih upoznamo sa namerama da i ovde kod nas ostvarimo jedan takav kamp. Naše Udruženje je jedno od malobrojnih čije aktivnosti podržava Ministarstvo odbrane jer znaju naše aktivnosti jer su sve one usmerene ka očuvanju celovitosti naše zemlje i da radimo sve u skladu sa zakonom, istakao je Vukelić i dodao da je Ministarstvo odbrane do detalja bilo upućeno u sve aktivnosti koje će se u kampu dešavati.

Vukelić je naglasio i podršku koju su dobili od opštine Čajetina, a predsednik opštine Milan Stamatović je naglasio da u potpunosti podržava održavanje ovakvog kampa i da u tome ne vidi nikakav problem. On je naglasio i da se tih dana održavao i rok festival na Zlatiboru i rekao: „Treba da vidite kako iza učesnika ovog kampa nije ostao nijedan papirić na travi, a koliko smo samo đubreta morali da uklonimo nakon održavanja festivala. Treba da smo ponosni na ovu decu što su bila u kampu u svakom smislu“, rekao je Stamatović.

Ponašanje policije nije bilo korektno

Po rečima Željka Vukelića, ponašanje policije nije bilo korektno. „Oko dvadesetak policajaca je došlo oko 22 sata. Dobili su nalog iz Beograda. Kada sam pitao koji su razlozi zatvaranja, oni su mi rekli da smo „uzbunili javnost Srbije“. Pitao me je da li pratim novine, ja sam odgovorio da ne jer smo sa decom po ceo dan, no ja sam taj dan dobio nekoliko poziva u kojima su mi rekli da Čedomir Jovanović traži zatvaranje kampa na Zlatiboru. Ja sam pitao pripadnike policije da li to oni slušaju Čedomira Jovanovića, na čega su mi odgovorili da ne, već su dobili nalog iz Beograda. Kada sam pitao jel imaju pisani nalog, on je rekao „Ja sam nalog“. Na to sam rekao da mi poštujemo sve, oni su izvršna vlast i postupićemo kako nam nalože. Naložio nam je da odmah ugasimo film koji su u tom momentu deca gledala. Gledali smo film „Vrhovi Zelengore“ a on je rekao da odmah to ugasimo. Pokušao sam da objasnim da je to film o antifašističkoj borbi naroda Jugoslavije i da su to tekovine na kojima počiva država Srbija, međutim, ipak smo morali da prekinemo prikazivanje filma. Oni su insistirali da odmah napustimo kamp. Ipak, uspeli smo da im ukažemo na to da ne treba decu da budimo i uznemiravamo i da ćemo mi odmah ujutro sve to uraditi kako je i bilo. Do podne su sva deca napustila kamp“, rekao je Vukelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari