Krivične prijave zbog širenja panike od vakcine 1Foto: Facebook/ Jelena Karleuša

Grupa lekara i roditelja iz više gradova Srbije podnela je krivičnu prijavu protiv psihijatra Jovane Stojković zbog neetičkog rada i širenja panike protiv vakcinisanja dece.

Slične prijave biće podnete i protiv drugih istaknutih aktivakcinaša, među kojima su Maja Volk, Miroljub Petrović i Jelena Karleuša.

Udruženja „Građani protiv šarlatanstva“ i „Pedijatrija zasnovana na dokazima“ oformili su grupu koja je pravnim putem krenula u borbu protiv antivakcinaša. Oni navode za Danas da je njihov advokatski tim već prosledio obiman materijal tužilaštvu u Beogradu protiv doktorke Jovane Stojković.

– NJena nestručna, nehumana i sumanuta istupanja u masmedijima, na tribinama, a pogotovo kroz društvene mreže odgovorna su za pad procenta vakcinacije, pojavu epidemije i izazivanja panike. Uskoro, sličan dokazni materijal biće prosleđen Etičkom komitetu Lekarske komore Beograda i Sudu časti sa pitanjem da li doktorka Stojković zaslužuje da bude član Lekarske komore s obzirom na njenu nestručnost, mišljenja o svojim kolegama i medicini kao nauci – navode doktori, dodajući da Stojković treba pred odgovornim i stručnim ljudima da iznese svoje dokaze o štetnosti vakcina.

– Takve manipulacije dokazima, kao što to radi dr Stojković, retko se viđaju u medicinskoj struci. Slične krivične prijave biće prosleđene tužilaštvu protiv serije administratora na društvenim mrežama i javnih ličnosti – navode ogorčeni lekari i roditelji.

Predsednik grupe „Pedijatrija zasnovana na dokazima“, pedijatar Tomislav Stevanović, kaže za Danas da su društvenu inicijativu protiv antivakcinaša u Srbiji pokrenuli pre svega mladi ljudi, roditelji, a da su im se brojni lekari u tome pridružili.

– S obzirom da preko tribina i putem medija nismo uspeli da im se suprotstavimo, rešili smo da pravnim putem zaustavimo njihovo pogubno delovanje. Oni šire paniku, broj vakcinisane dece opada, a epidemija malih boginja se širi po Srbiji – kaže doktor Stevanović. On dodaje da je neverovatno da je antivakcinaški lobi u našoj zemlji sve veći, dok je u drugim državama njegov uticaj znatno smanjen.

„Antivakcinalisti pobeđuju. Uspeli su da obore procenat vakcinacije MMR-om u Beogradu i većim gradovima, posredno šireći epidemiju malih boginja. Usput, i dalje tvrde da je epidemija izmišljena ili da su male boginje bezazlena bolest. Poslednjih mesec dana to je tema broj jedan, roditelji i zdravstveni radnici su preplašeni tako da se stiče utisak ozbiljnog uznemiravanja javnosti i panike. Ozbiljna upozorenja koja su dolazila od strane naših poznatih i dobronamernih stručnjaka, na prvom mestu profesora Zorana Radovanovića, kao i zvaničnih ustanova, ostala su bez efekta. Oni se nazivaju raznim pogrdnim imenima, farmakomafijaši, fašisti, ubice dece… Tragedija u Rumunija je bila poslednja opomena koju nisu mogli ili nisu hteli da shvate. Nisu krivci samo antivakcinalisti nego i sanitarni inspektori i sudstvo koji nisu radili svoj posao – nije poštovana zakonska obaveza kažnjavanja roditelja nevakcinisane dece“, navode zabrinuti roditelji. Oni su pre tri meseca pokrenuli Peticiju za zaštitu prava na vakcinaciju i protiv šarlatanstva u medicini, tražeći od nadležnih da sankcionišu sve one koji šire paniku i dezinformacije, čime ugrožavaju život i zdravlje dece u Srbiji. Ukoliko izostane reakcija nadležnih, grupa roditelja će uz podršku lekara pravno goniti sve koji u javnosti iznose neistine o vakcinama i šire paniku.

Od početka oktobra u Srbiji su registrovana 202 obolela od malih boginja, a epidemija je prijavljena u Beogradu, srpskim enklavama na KiM, Kraljevu, Bujanovcu, Subotici i od juče u Nišu. Najmlađi pacijent je beba od tri meseca. Svi oboleli su nevakcinisani ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Karleuša: Neka me tuže, jedva čekam

Pevačica Jelena Karleuša je putem društvenih mreža u više navrata pozivala roditelje da ne vakcinišu svoju decu. Ona nije promenila svoj stav, a lekarima i roditeljima koji su najavili mogućnost tužbe, preko našeg lista poručila je: „Neka me tuže. Jedva čekam.“

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

44 reagovanja na “Krivične prijave zbog širenja panike od vakcine”

  1. Ne želim da se stavljam na bilo čiju stranu. Principijelno. Samo bih izneo nedavno iskustvo sa mojim unukom. Tokom srednjoškolskog školovanja u jednoj veoma razvijenoj i cenjenoj evropskoj zemlji, medicinski centar škole je porodici UPUTIO PASMO sa predlogom, obrazloženjem i molbom da porodica da saglasnost za vakcinisanje deteta. Mi smo se, naravno, saglasili. Usledilo je pismo zahvalnosti uz dodatno objašnjenje zašto je data vakcina važna. Ergo: može li u Srbiji barem jedna, važna i ozbiljna, stvar da se uradi na normalan način? Prepustite roditeljima da odlučuju na način kao u razvijenom i civilizovanom svetu. Lično obraćanje, objašnjenje i sveobuhvatnost biće uvek shvaćeni na pravi način. Prepucavanje i agitacija (u ma kom pravcu) preko medija samo podstiču na sumnju i strah da tu “posla nisu čista” i da se sve radi radi nečije lične koristi. Svedoci smo toga svakodnevno, zar ne?

  2. Ne znam sta bih cinila da treba sada da vakcinisem decu. Nikome ja ovde ne verujem. Cak ni u cinjenicu da u Srbiji postoje ljudi koji dok donose ovako vaznu odluku uzimaju u obzir misljenje Jelene Karleuse, pevacice?!

    • ne cenim uopste karleusu ali za ovaj gest kapa dole,meni je sin 3 dana nakon vaksinisanja dobio epi napad,sada svaki dan mora da pije tegretol

  3. Maja Volk obmanjuje i ljude obolele od kancera. Pravi biznis kao i Isidora Bjelica, ustvari nemaju blage veze o karcinomu, sve sam plagijat.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.