Krivopkapić pozvao DF: Prekinite bojkot, bez Zakona nema Popisa 1Foto: EPA-EFE/ Francisco Seco POOL

Premijer Zdravko Krivokapić pozvao je Demokratski front da prekine bojkot i vrati se u Skupštinu, jer, kako dodaje, sve dok parlament ne usvoji Zakon o popisu, a DF ne pokaže odgovornost, popis neće moći da bude sproveden, kako je planirano.

Kkao javlja Radio-teelvizija Crna Gora, Krivokapić reagovao je na saopštenje DF-a u kom se navodi da neće biti Vlade, ako ne bude popisa stanovništva.

„Popis stanovništva je ozbiljan proces koji zahteva vreme, resurse i infrastrukturu, a pre svega Zakon o popisu. Protiv moje izjave ne bi trebalo da se buni nijedna politička partija, već bi trebalo da se zapita koliko je i čime doprinela da dođemo u situaciju da se bojimo da neće moći da se sprovede popis koji smo kao Vlada zacrtali da se održi u četvrtom kvartalu ove godine“, naveo je Krivokapić.

Kaže da u program Vlade popis je jasno zacrtan. U budžetu za 2021. godinu je odvojen novac za sprovođenje popisa. Ali, nema zakona.

„Zašto nemamo zakon?! Zato što je deo parlamentarne većine non-stop držao političke tenzije udaljavajuci nas od realnih ciljeva i koje je na kraju pretvorio u bojkot Skupštine. Gospodo iz DF-a, prekinite bojkot i vratite se u Skupštinu, dobićete Zakon o popisu stanovnoštva. Usvojite ga, pa da krenemo u procedure. Sve dok to ne uradite, dok ne pokažete sopstvenu odgovornost, a ne da je prebacujete na drugoga, i vratite se u parlament da bi nastavili da usvajamo pravnu regulativu koja nam je potrebna, ja nemam izbora nego da građanima na vreme iskažem bojazan da popis nećemo moći da sprovedemo kada smo planirali“, navodi premijer.

On kaže da popis zaista nije samo nacionalno izjašnjavanje, nego, kako dodaje, neuporedivo širi spektar pitanja.

„Ali nacionalno izjašnjavanje niti ko sme, niti želi da uskrati, ma ko koje vere ili nacije bio. Radna grupa neumorno radi na izradi zakona o popisu, ali vas pitamo kome ćemo ga poslati u Skupštinu kada bude završen? Gde će biti DF da glasa ZA i preuzme odgovornost za popis? U Skupštini u redovnom radu, ili van Skupštine, da osujeti popis pa onda krivi drugoga“, navodi se u reagovanju premijera Krivokapića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari