Krizni štab: Bez novih mera, treća doza vakcine preporučuje se ljudima sa oslabljenim imunitetom 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic/MO

Na sednici Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa rečeno je da se treća doza vakcine preporučuje za osobe sa određenim hroničnim oboljenjima i oslabljenim imunitetom.

Prema rečima Darije Kisić Tepavčević, 49,7 odsto punoletnih stanovnika Srbije je vakcinisano.

„Čak 52 lokalne jedinice imaju obuhvat vakcinisanosti preko 50 odsto, a njih 11 ima skoro 50 odsto. Nažalost, u osam jedinica lokalne samouprave je ispod 30 odsto“, navela je Kisić tepavčević.

Oko 300 zaraženih, prema njenim rečima, je u stanju koje zahteva hospitalizaciju.

Prema njenim rečima, treća doza vakcine preporučuje se za osobe koje su imale transplantaciju organa, osobe na hemiodijalizi, za one koji imaju hronična oboljenja i kod kojih je dužina postvakcionalnog imuniteta kraća. Treća doza se daje kada istekne šest meseci nakon druge doze.

Članovi Kriznog štaba apelovali su, pre svega na mlade osobe, da se što pre vakcinišu.

„Tek je svaki peti stanovnik mlađi od 30 godina vakcinisan“, istakla je Kisić Tepavčević i dodala da je došlo vreme da se i taj, najsnažniji deo populacije, vakciniše jer prema njenim rečima oni predstavljaju značajne prenosioce bolesti.

Kako je objasnila, mnogi mladi nisu protivnici vakcinacije, već nisu smatrali da spadaju u rizičnu grupu.

Govoreći o polasku u školu, Kisić Tepavčević je rekla da će mere zavisiti od epidemiološke situacije koja će biti u nedelji neposredno pred početak školske godine.

U Srbiji su u poslednja 24 sata registrovana 332 novoobolela od korona virusa. Nije bilo preminulih.

Jedna od mera koja se može donositi individualno, od bolnice do bolnice, u zavisnosti od epidemiološke situacije, a o kojoj je raspravljano na prethodnoj sednici, jeste da se zaposlenima nakon odmora može tražiti dokaz da nisu zaraženi, istakla je tada Darija Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao ranije da će vladin Krizni štab za borbu protiv korona virusa danas razmatrati i obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika.

Virusolog Ana Banko izjavila je danas da ne treba insistirati na trećoj dozi vakcine protiv kovida-19 kod svih građana, ali da postoji nekoliko pokazatelja zašto bi ta doza bila korisna.

Evidentno je da sa ovim nivoom obuhvaćenosti vakcinacijom i ovim nepoštovanjem epidemioloških mera ulazimo u novi talas i, ako ne pooštrimo mere i ne promovišemo vakcinaciju, doći ćemo do hiljadu ili više obolelih dnevno, upozorio je ranije epidemiolog Zoran Radovanović.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa Predrag Kon izjavio je juče da po zakonu postoji mogućnost propisivanja obavezne vakcinacije za odrasle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari