Krst na ulazu u grad osvetljen narandžastom bojom 1Foto: Grad Krajugjevac

Povodom Međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, krst na ulazu u Kragujevac, iz pravca Batočine, osvetljen je narandžastom bojom.

Kragujevac se na taj način, pojašnjavaju u gradskoj upravi, priključio globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama, koja se obeležava u više od 100 država sveta, zarad podizanja svesti i preduzimanja akcija za suzbijanje te vrste nasilja.

 Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, podsetimo, počela je u subotu na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a biće okončana 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava. U Kragujevcu su tokom 2017, prema oficijelnim podacima, prijavljena 162 slučaja porodičnog nasilja, a u ovdašnjoj sigurnoj kući zbrinuto je 85 žrtava – 44 žene i 41 dete.

 – Kragujevac je jedan od svetlih primera kada je reč o zbrinjavanju i podršci ženama i deci koja su prošla kroz teška iskustva, ali je neophodno pružiti ženama podršku da nasilje prijave. Još je važnije osnažiti ih da prijavu procesuiraju. U suprotnom, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ostaće mrtvo slovo na papiru, kažu nadležni u Gradskom veću.

 Ističu, pritom, da lokalna samouprava za rad Sigurne kuće izdvaja osam miliona dinara iz gradskog budžeta, te da se još dva miliona obezbeđuju kroz projekte nevladinog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari