Kružne migracije menjaju kulturološke obrasce ponašanja 1Zibija Dervišhalitović Šarenkapić Foto: KC Damad

Desetak autobuskih polazaka, svake nedelje, iz Novog Pazara, uglavnom punih mladim ljudima iz ovog grada, Sjenice i Tutina i u toku leta ulice zakrčene automobilima sa svih strana sveta, postalo je opšte mesto izveštavanja medija o migracijama mladih sa ovog područja, ocenjuje za Danas direktorka novopazarske nevladine organizacije Kulturni centar „Damad“ Zibija Dervišhalitović Šarenkapić.

Smatra da je neophodno da se uradi istraživanje, kojim treba da se utvrde najčešći razlozi za odlazak mladih iz tog kraja, ali i neophodni preduslovi „koji bi ohrabrili mlade da ostanu u svom gradu, rade i stvaraju“.

Direktorka KC „Damad“ kaže da „Novi Pazar, zapravo, ne zna koliko, mladih tu stalno živi, da li odlaze iz grada na po par meseci, da zarade neki dinar za život u preostalom delu godine ili odlaze bez namere da se vrate“ ali i da podaci sa popisa od pre jedne decenije nisu više relevantni.

– Nove podatke dobićemo rek za koju godinu. To otvara put potrebi da se sreateški promišljaju lokalne politike o delovanjima usmerenim ka traženju odgovora na pitanja zašto mladi odlaze i šta treba da im se ponudi da ostanu, jer odlaze svi redom – kaže Dervišhalitović Šarenkapić

Ona dodaje dodaje da to ima trostruki efekat „neosporan priliv deviza koji pospešuju ekonomiju; u isto vreme, odliv radnika dodatno otežava poslovanje lokalnim biznisima; i na kraju, migracije utiču na promene vrednosnih stavova lokalne populacije.Zbog toga je potrebno lokalno istraživanje“.

Konstatovala je „da su kružne migracije mladih, odnosno, povremeni odlasci na rad u EU, već donele promene kultrološkog obrasca ponašanja“.

-Uverena sam da bi ukoliko i institucije Novog Pazara, Sjenice i Tutina, promišljaju u tom pravcu. već vidljiv evropski način vodjenja svakodnevnog života gradjana mogle prepoznati kao potencijalni benefit. Čak, I privremeni rad u društvima koja sprečavaju korupciju, nepotizam i vode računa o očuvanju životne sredine povećava šanse da mladi masovnije teže takvom načinu života u sredini iz koje potiču, ali da se to ne registruje i sa nivoa vlasti. Svakodnevica demantuje tvrdnje da će samo najave ulaganja, investicija, autoputeva koje slušamo decenijama unazad, zaustaviti migracije sa iz ovog kraja – rekla je direktorka KC „Damad“.

Zibija Dervišhalitović Šarenkapić je zaključila da „ukoliko lokalni donosioci odluka, hitno, ne prepoznaju imperative promene odnosa, maker prema mladima odliv stanovništva, i već primetan nedostatak kvalifikovane radne snage, dodatno će se pogoršati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.