Kuburović sa Fratinijem o aktivnostima u okviru poglavlja 23 1Foto: FoNet/Ministarstvo pravde

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović razgovarala je danas sa predsednikom Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Frankom Fratinijem o daljim aktivnostima Ministarstva pravde u okviru poglavlja 23, koje su usmerene na jačanje nezavisnosti i odgovornosti sudija i tužilaca.

Kuburović i Fratini su se usaglasili da je jedan od neophodnih uslova za dalji napredak Srbije ka Evropskoj uniji (EU), uspešna reforma pravosuđa koja mora uspostaviti jaku nezavisnost i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija.

Fratini je istakao da je jedan od uslova za to jačanje Pravosudne akademije, koja treba da postane jedini ulaz za izbor sudija i tužilaca u pravosuđe, kao i stub njihovog stručnog i profesionalnog usavršavanja, saopštilo je Ministarstvo pravde.

On je naglasio da će Evropska komisija pozdraviti svaku proaktivnu ulogu Srbije, koju ona preduzima u oblasti jačanja vladavine prava i nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa i naglasio da se ne može insistirati na nezavisnosti, bez insistiranja na odgovornosti.

Govoreći o izmenama Ustava, Kuburović je rekla da je u toku širok konsultativni proces o izmenama koje su usmerene na promenu načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija, u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa.

Ona je istakla da Ministarstvo pravde neće formirati finalni nacrt tih izmena bez stručnog mišljenja Venecijanske komisije.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, Kuburović i Fratini su razgovarali i o mogućnosti uspostavljanja posebnih grupa za borbu protiv korupcije i pranja novca u sportu, kakve postoje i u Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari