Kultura u Novoj Crnji svedena na amatere 1opština nova crnja 16.3.

Opština Nova Crnja raspisala je konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture za ovu godinu. Iz buždeta ove male srednjobanatske opštine za kulturu će biti izdvojeno dva miliona dinara a rok za prijavu je poslednji dan marta.

Iako u nazivu konkursa stoji kultura, novcem iz budžeta sufinansiraće se, zapravo, kulturno – umetnička društva, plesni klubovi i opštinske manifestacije.

U Novoj Crnji od kulturnih ustanova postoji samo Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ sa sedištem u Srpskoj Crnji i u Turistička organizaciji opštine Nova Crnja i u njima se odvija najveći broj kulturnih događaja na teritoriji opštine.

Najznačajnija manifestacija koju organizuje biblioteka je književna i kulturna manifestacija „Liparske večeri – Dani Đure Jakšića“. Turistička organizacija formirana je nedavno sa ciljem da pripremi uslove za razvoj kulturnog turizma opštine. Zadužena je za delatnosti muzeja, odnosno Spomen kuće Đure Jakšića, galerije, zbirki i dvorca Nojhauzen.

Na teritoriji Opštine ne postoje samostalne institucije kao što su arhiv, pozorište, muzej. Ne postoji nijedan lokalni medij.

Jedino, iako amatersko, je dečije pozorište ,,3+“ iz Srpske Crnje.

Značajnije manifestacije u ovoj opštini su  “Liparske večeri – Dani Đure Jakšića“,  „Boemski dani“, Dani Vojvoda Stepe i Memorijal Vladimira Milankova.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari