Energija iz stajnjaka i slame: U Novoj Crnji počinje gradnja biogasnog postrojenja po nemačkoj wabio tehnologiji 1Foto. eko gradnja

Wabio tehnologija, kojom se dobija zeleni gas, odnosno metan, od žetvenih ostataka zaživeće na banatskim poljima u opštini Nova Crnja, gde narednih dana počinje gradnja biogasnog postrojenja. Teren za postrojenje i pripremne radove na zemljištu već je izvela zrenjaninska firma Eko gradnja.

Pre nego što će početi gradnja biogasnog postrojenja u Novoj Crnji, Rafael Fic, direktor nemačke kompanije EO Wabio Technologie GmbH, detaljno je upoznao srpske stručnjake sa Wabio tehnologijom, predstavljajući na okruglom stolu u Beogradu prošle godine njene benefite za proizvođače i korisnike dobijenih proizvoda, koja se ogleda u gasnoj nezavisnosti države i očuvanju životne sredine.

„Ukoliko se na farmi koristi struja, imate 45-50 odsto iskoristivosti toplotne energije. Ukoliko se koristi miks toplotne i električne energije, ukupna efikasnost biće oko 90 odsto“, objasnio je na predstavljanju projekta direktor WABIO tehnologije Rafael Fic.

Kako je objasnio, ova kompanija već ima postrojenje u oblasti Novog Sada, gde se koristi otpad iz šećerane, ali i u Italiji, Nemačkoj, Kini.

„Mi ne prodajemo proizvod. Čitavo postrojenje se gradi na lokalnom nivou, lokalni ljudi, lokalna građevinska kompanija, sve je sa lokalnog područja. Wabio ne prodaje nikakve alate, mi imamo dizajn, inženjersku tehnologiju koju implementiramo sa lokalnim proizvodima. Ekonomska vrednost bi izgledala ovako, ukoliko napravite postrojenje od 20 miliona evra, od toga će, verovatno, 18 otići na lokalno tržište. Dakle, kompletna vrednost onoga što je izgrađeno ostaje u lokalnim okvirima“, poručio je direktor nemačke kompanije.

Kompanija Wabio Investment Holding SR izgradnju prvog biogasnog postrojenja u Novoj Crnji, u koji planira da uloži oko 20 miliona evra, počinje u ponedeljak, 24. aprila a polaganju kamena temeljca prisustvovaće Rafael Fic, CEO Wabio Technologie GmbH, Duško Bošković, direktor CEO Wabio Investment Holding SR, Anke Konrad, ambasadorka Republike Nemačke u Srbiji i Dubravka Đedović ministarka rudarstva i energetike.

Kako su naveli iz ove kompanije, početkom gradnje u Novoj Crnji obeležavaju i pokretanje investicionog ciklusa ulaganja u Srbiju u vrednosti od 400 miliona eura. U planu im je da izgrade ukupno dvadesetak takvih postrojenja u Srbiji.

„Wabio tehnologija kao sirovine isključivo koristi otpadne materijale, poput stajnjaka sa farmi krava, pileće prostirke i žetvenih ostataka, kukuruzovine, slame. Tehnologija prerade kojom raspolaže kompanija Wabio omogućava da se od tih sirovina dobiju tri milijarde kubnih metara zelenog metana, što je dovoljno za gasnu nezavisnost zemlje“, naveli su u saopštenju.

Slično postrojenje, pre nekoliko godina, već je izgrađeno u Botošu, selu zrenjaninske opštine, o čemu je Danas pisao. Tamo je primenjena holandska tehnologija za preradu žetvenih ostataka i proizvodnju električne i toplotne energije iz biogasa dobijenog iz biomase različitog porekla.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari