Istražitelji su juče uložili napor da utvrde ko stoji iza najsmrtonosnijeg bombaškog napada u proteklih pet godina na civile u Istanbulu, pri čemu je život izgubilo 17 ljudi, a više od 150 je ranjeno. Eksplozije su se dogodile uoči odluke suda da li treba zabraniti islamski orijentisanu vladajuću partiju koja navodno nastoji da potkopa sekularizam, te se iz tog razloga postavlja pitanje da li napadi imaju veze s tim.

Istražitelji su juče uložili napor da utvrde ko stoji iza najsmrtonosnijeg bombaškog napada u proteklih pet godina na civile u Istanbulu, pri čemu je život izgubilo 17 ljudi, a više od 150 je ranjeno. Eksplozije su se dogodile uoči odluke suda da li treba zabraniti islamski orijentisanu vladajuću partiju koja navodno nastoji da potkopa sekularizam, te se iz tog razloga postavlja pitanje da li napadi imaju veze s tim. Napad i zakonsko osporavanje vlade pažnju skreću na rastući osećaj nesigurnosti u Turskoj, gde se islamski orijentisana vlada, koja je odnela ubedljivu pobedu na izborima protekle godine, bori za vlast sa svetovno orijentisanim grupama, koje uživaju podršku vojske i sudstva. Zvaničnici su za niz ekspolozija rekli da predstavljaju teroristički čin iako niko nije preuzeo odgovornost. Ispostavilo se da su napadi izvedeni tako da odnesu maksimalni broj civilnih žrtava.
Turska policija, koja je dobila dojavu od stanovnika grada, uhapsila je troje tinejdžera koje je pronašla u stanu u suterenu u blizini mesta napada, objavio je juče dnevni list Milijet na svom internet sajtu. Tinejdžeri starosne dobi od 16-17 godina tvrdili su da su se krili u suterenu jer su se uplašili od eksplozija, navodi se dalje u Milijetu. Turska državna televizija je saopštila, na osnovu saznanja iz bezbednosnih izvora, da policija sumnja da kurdski pobunjenici stoje iza napada. Opozicioni lider Denis Bajkal izjavio je da su mu pripadnici snaga bezbednosti rekli da je tip bombi koje su korišćene u napadu sličan onom koji je upotrebljen u napadima u Ankari i Dijarbakiru, a za koje se krivi pobunjenička Kurdistanska radnička partija (PKK). Prema saznanjima Kihan novinske agencije među poginulima je bilo i dvoje dece.
Turska je sedište različitih militantnih grupa, uključujući kurdske pobunjenike, islamske ekstremiste i organizatore državnog udara koji imaju veze sa svetovnim establišmentom. „Osećam duboki bol zbog ovog kukavičkog napada čija su meta bili nedužni civili“, izjavio je šef vojske general Jasar Bujukanit. „Činjenica da je napad izveden u prometnoj ulici u vreme kada vrvi od ljudi još jednom ukazuje na brutalnost, beznađe i krvavo lice terorizma.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari