Kvalitet vazduha u Pirotu u granicama dozvoljenih vrednosti 1Foto: Fabrika Tigar Tajers

Prema poslednjim informacijama Zavoda za javno zdravlje Pirot, kvalitet vazduha u Pirotu prema svim parametrima je u granicama dozvoljenih vrednosti.

Stručni saradnik za zaštitu životne sredine ove ustanove Miroslav Mijalković kaže da je za kompletnu ocenu kvaliteta vazduha neophodno i merenje PM čestice, koje se u Pirotu za sada ne mere.

– Od početka godine svi parametri su bili u dozvoljenim vrednostima. Početkom januara ove godine dva dana bila je povećana koncentracija čađi. Povećana koncentracija čađi prošle godine zabeležena je četiri, a u 2018.godini 13 dana tokom godine, kaže Mijalković.

Dodaje da su dva merna mesta u gradu u industrijskom i stambenom delu grada.

– Iako je u industrijskoj zoni zagađenje veće u odnosu na stambeni deo, parametri su u granicama dozvoljenih vrednosti. Piroćanci imaju bolji kvalitet vazduha u odnosu na druge gradove i kvalitet vazduha je zadovoljavajući. Individualna ložišta utiču na zagađenje vazduha. Dobro je što je Energana Senjak Gradske toplane na periferiji grada. Nabavka automatske merne stanice omogućiće da se i u Pirotu mere PM čestice- kaže Mijalković.

Ova stanica predviđena je i Lokalnim ekološkim planom Grada Pirota za period od 2019. – 2023.godine.

Kada je reč o aerozagađenju ovaj plan podrazumeva prelazak na obnovljive izvore energije, prelazak Gradske toplane na gas i biomasu, ozelenjavaje napuštenih i neiskorišćenih površina i uspostavljanje automatskog mernog mesta.

Akcenat je stavljen i na saobraćaj i korišćenih alternativnih vidova saobraćaja.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je nedavno najavio do kraja godine postavljanje automatske merne stanice za praćenje kvaliteta vazduha. Gradska toplana počela je probno grejanje sa novim energentom, komprimovanim gasom što će bitno uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari