Lajčak i Kurti u Beču razgovarali o dijalogu Kosova i Srbije, Lajčak sutra u Beogradu 1Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/ERMAL META

Specijalni izaslanik za dijalog Kosovo Srbije Miroslav Lajčak objavio je da se danas u Beču susreo sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i da su tom prilikom razgovarali o procesu dijaloga Kosova i Srbije.

„Danas sam u Beču imao duboku diskusiju sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o trenutnoj situaciji i putu napred u dijalogu koji vodi EU“, napisao je Lajčak na tviteru.

Kosovski premijer boravi u dvodnevnoj poseti Beču tokom koje će se susresti sa austrijskim kancelarom Aleksandrom Šalenbergom.

Na sastanku sa austrijskim kancelarom će, kako je navela vlada iz Prištine a prenosi portal KoSSev, razgovarati o uzajamnim odnosima i načinima povećanja saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Najavljeno je i to da će kosovski premijer, danas u 18 sati govoriti na Institutu Karl Rener, na temu „Kosovo: Tračak nade za demokratiju u Jugoistočnoj Evropi“

Mirislav Lajčak sutra putuje i za Beograd, gde će se, u Palati „Srbija“ sastati sa glavnim srpskim pregovaračem za dijalog sa Prištinom Petrom Petkovićem, kao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sastanak sledi samo nedelju dana nakon Lajčakovih odvojenih razgovora sa glavnim pregovaračima u Briselu, i neuspelog dvodnevnog pokušaja da tada zakaže trilateralu. Istovremeno teče i rok do kraja novembra, do kada je predsednik Srpske liste, Goran Rakić, upozorio da će Srbi izaći iz svih kosovskih institucija, ukoliko do tada ne započnu razgovori o ZSO, a ista se ne formira do kraja decembra.

Istovremeno, uoči ovih sastanaka preko medija je pokrenut nov talas uzajamnih optužbi na relaciji Beograd-Kurti.

Sa jedne strane, Petković već nekoliko dana iznosi optužbe na račun Kurtija, uključujući i današnji dan. Kazao je da nema smisla to što Priština „beži“ od teme formiranja Zajednice srpskih opština, jer će o njoj morati da razgovaraju, s obzirom na to da Beograd neće odustati od tog zahteva.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je takođe danas komentarisao Kurtijeve navode iz intervjua za jedan Švajcarsi mediji u vezi sa eventuelnim referendumom za ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

„On preti direktnim ujedinjenjem sa Albanijom, a sada se vi pitate i jednog od ambasadora sa kojim sam imao sastanak u nedelju pitao sam – ‘šta bi bilo da ja nešto slično izjavim oko ujedinjenja sa nekim drugim teritorijama – da li biste me obesili u Vašingtonu, Njujorku, Parizu, Briselu – gde. Znam da ne bih mogao da živim jedan sat. Svi svetski mediji bi brujali o tome i pravili od toga neverovatne priče i plašili ceo svet velikosrpskom hegemonijom“, kazao je Vučić.

Vučić je, štaviše, dodao da on nije hteo ni da reaguje povodom izjave Aljbina Kurtija, već da je to učinila premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja je ujedno, kako kaže, „pitala mnoge u Evropi hoće li bilo koju reč da kažu povodom pretnji, jer su ipak u pitanju pretnje premijera privremenih institucija u Prištini“.

Sa druge strane, Kurti i danas ponavlja da Vučić, preko ZSO, želi „bosnizaciju Kosova“, a nakon serije izjava da neće da formira ovo telo.

U intervjuu za zagrebački Večernji list, Kurti je ocenio i da srpski predsednik „želi da od Kosova napravi nefunkcionalnu državu“ i izrazio zabrinutost „zato što Srbija trenutno troši više na vojsku nego svi drugi zajedno na Zapadnom Balkanu“.

Srbiju je optužio da se na Zapadnom Balkanu „ponaša kao Rusija, jer pokušava da pravi Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini kao Belorusiju, a Crnu Goru kao Ukrajinu“.

Dodao je takođe i da Kosovo nije problem, već da Kosovo ima problem i da je taj problem Srbija, u kojoj, kako je kazao, nema pluralizma i postoji samo jedna partija.

„Ta stranka je i država. Ta država je i crkva. Ta crkva je i partija. Tu nema pluralizma, ali oni tvrde da je demokratija izabrana. Srbija je u poslednje vreme uveliko povećala svoje vojne izdatke. Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Severna Makedonija zajedno ne troše koliko Srbija sama. To se ne dešava zbog Mađarske i Rumunije, a ova militarizacija Srbije je za nas veoma zabrinjavajuća“, rekao je Kurti, prenosi RTK2.

Na pitanje da li bi se složio sa eventualnom razmenom teritorija, Kurti je odgovorio odrično i rekao da želi da se dijalog odvija za prava i potrebe građana, a ne za razmenu teritorija.

„U prirodi autokrata je da misle da mogu da razmenjuju teritorije kao da su njihova svojina. Nismo u srednjem veku, sa monarsima koji teritorije države smatraju zemljom oca ili monarha, a narod porodicom onoga koji vlada. Mislim da ni Srbi ne žele to, hoće samo predsednik Srbije. Sada, dok sam ja na vlasti, on ne pominje razmenu teritorija, ali želi ‘bosnizaciju’ Kosova u vidu autonomnog srpskog entiteta u okviru naše Republike, da od nas napravi nefunkcionalnu državu, koja to nije“, kazao je Kurti, prenosi ovaj medij.

Petković: Nema sumnje da je Kurti u Hrvatskoj naišao na podršku

A neposredno nakon objavljenog Kurtijevog intervjua za ovaj hrvatski medij, reagovao je i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji je istakao da je Kurtijeva „opsesija predsednikom Aleksandrom Vučićem zabrinjavajuća“.

„Nije propustio da ga pomene ni u jednom jedinom odgovoru novinarima hrvatskog uratka, pa je jasno čemu služi ovakav politički pamflet koji bi neki rado voleli da predstave kao intervju“, naveo je Petković.

On dodaje i da „kada se udruže politička inferiornost i neosnovana, ničim potkrepljena, a grandiozna ambicija dobije se udružena kampanja iz Prištine i Zagreba protiv predsednika Vučića i zvaničnog Beograda“.

S toga, Petković ne sumnja da je Kurti dobio podršku koja mu je potrebna u Hrvatskoj.

„Nema sumnje da je Kurti u Hrvatskoj naišao na podršku svom opasnom projektu ‘Velike Albanije’, čiji je jedini cilj destabilizacija regiona i stvaranje opasne jednonacionalne tvorevine nalik na nacističu Nemačku, ili ustašku NDH“, naveo je direktor Kancelarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari