Lakčević (RZS): Do sada popisano više od 6.1 miliona građana Srbije 101 - Foto: Z. S. M.

Pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Snežana Lakčević izjavila je danas da je do sada popisano više od 6.1 miliona građana Srbije, kao i „oko 3.3 miliona stanova i oko 2.3 miliona domaćinstava“.

„Ovim tempom mi ćemo popis završiti u planiranom roku, ali poučeni iskustvom popisa iz 2011. godine ostavljamo mogućnost da ukoliko bude potrebe popis produžimo za nekoliko dana. Naime, 2011 godine veliki broj građana nas je poslednjeg i pretposlednjeg dana popisivanja pozvao tvrdeći da nisu popisani, i mi smo tada popis produžili za pet dana ali samo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Кragujevcu“, izjavila je Lakčević za RTS.

Ona je rekla da je „bilo građana koji su odbijali da se popišu“, ali da je najveći broj takvih slučajeva rešen, „nakon izlaska popisne komisije na teren i nakon što su instruktori i članovi popisne komisije obavili razgovor sa građanima“.

„Ostao je izvestan broj građana koji pored svega ne žele da se popišu, i u tim situacijama mi moramo da pokrenemo u skladu sa procedurom o pokretanju prekršajnog postupka tu proceduru, a ona zahteva od popisne komisije pre svega da sačine zapsinik i da ga upute Zavodu za statistiku, koji nakon obrade zahteva prosleđuje ga nadležnom sudu“, naglasila je Lakčević.

Dodala je da će prvi rezultati popisa biti poznati 30 dana nakon njegovog završetka, odnosno krajem novembra, a da će RZS konačne rezultate popisa objavljivati sukcesivno od aprila 2023. do juna 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari