Lalić: Amatersko zastrašivanje medija 1Foto: N1

Upozorenje pred tužbu koje je list Danas dobio od kompanije GIM, ukoliko se ikada više budemo bavili njenim poslovanjem ili ih spomenemo u nekom tekstu, nije jedini dopis koji su advokati GIM-a poslali na adresu medija. Naime, slične pretnje izrečene su i N1, NIN-u i Nedeljniku, sa gotovo identičnim sadržajem.

Kako navode u dopisu, pisanjem o poslovanju GIM-a kršimo desetak međunarodnih i domaćih zakona, odajemo poslovne tajne kompanije ali i ugrožavamo bezbednost Republike Srbije.

U brojnim zakonima koje su nam advokati privatne kompanije koja trguje naoružanjem naveli, citirali su odredbe koje se odnose na poslovnu tajnu, međutim, izostavili su one delove koji ističu da se poslovnom tajnom ne može smatrati nešto što ukazuje na kriminal, korupciju i kršenje zakona Republike Srbije.

Lalić: Amatersko zastrašivanje medija 2
Foto: Medija centar Beograd

Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a, potvrdio je za Danas da je i ovaj nedeljnik dopio dopis upozorenja, konstatujući „što, pa nismo mi gori od drugih“.

– Nismo se oglašavali jer meni je to smešno. Toliko smo se uplašili upozorenja GIM-a da nam je Krušik opet na naslovnoj. Naravno, i ovoga puta naslovnica će biti bez fotografije, samo sa najavom teksta – kaže Ćulibrk.

Prema njegovim rečima, iako sve ono što navode u dopisu GIM-a nema utemeljenje u zakonu, advokati ove kompanije su ga ipak poslali na adrese medijskih kuća koje prate aferu Krušik jer smatraju da imaju podršku državnog vrha.

– Oni su stekli utisak da ceo državni vrh pokušava da zaustavi pisanje o ovoj temi, pa su osetili da je sad pravi trenutak da im se priključe. Mi, u svakom slučaju, nastavljamo da pišemo o Krušiku i iz broja u broj iznosimo nove detalje – ističe Ćulibrk.

Veljko Lalić, glavi i odgovorni urednik Nedeljnika, upozorenje koje je njegov list dobio, a koje je gotovo identično ostalima, ocenjuje kao školski primer zastrašivanja, „ali amaterski“.

– Kao na pijaci. Kao da novinari ne umeju da čitaju zakone na koji se oni pozivaju, i kao da je normalno da citirate član 4 o Zaštiti poslovne tajne, pa preskočite član 9 istog zakona koji jasno kaže da se to ne odnosi na ovoj slučaj.

Najinteresantnije nam je bilo, ipak, kada se privatna firma pozvala na pitanja nacionalne bezbednosti i zaštitu interesa Republike Srbije, i mi smo zvaničnim organima uputili dopis u kojem ih pitamo kojom odlukom je GIM zadužen za pitanja nacionalne bezbednosti i, zamislite, zaštitu interesa Republike Srbije – kaže Lalić.

Lalić: Amatersko zastrašivanje medija 3
Foto: Medija centar Beograd

On smatra da u ovom slučaju niko ne shvata šta je uloga medija i da i u zakonima, Ustavu, i temeljima novinarske profesije piše – interes javnosti je iznad interesa pojedinca, „pa makar on bio nosilac najvažnije državne funkcije“.

– Mi ćemo tako da se ponašamo, a oni ako misle da treba da idemo na sud, neka tuže. Ovako deluje samo kao jeftino zastrašivanje – naglašava Lalić za Danas.

I Igor Božić, izvršni producent N1, vidi dopis kompanije GIM kao pritisak na medije, „jer nije uobičajeno da privatna kompanija šalje dopise medijima kako bi ih upozorila da bi mogla podneti tužbu ako se izveštavanje o nekoj temi nastavi“.

– Najinteresantnije je što advokati GIM-a ocenjuju da li je postojao interes javnosti da mediji navode imena partnera GIM-a, odnosno fotografije aviona i registarske oznake kao i lična imena ino partnera i da se time ugrožava nacionalna bezbednost zemlje. Na taj način advokati kompanije koja je u žiži javnosti zbog sumnje u neregularno poslovanje pokušavaju da svoj interes predstave kao pitanje nacionalne bezbednosti – ističe Božić za Danas. On dodaje da je potpuno neverovatno da advokati privatne kompanije GIM sebi daju za pravo da procenjuju šta je interes javnosti, u slučaju o kome govore i najviši funkcioneri. Prema njegovim rečima, N1 će se uvek pridržavati novinarskih kodeksa i zaštite privatnosti, „ali to svakako nije slučaj koji je povezan s ministrom policije i njegovim ocem“.

Stefanović (ni)je u GIM-u

BIRN je prekjuče objavio dokument koji dokazuje da je Branko Stefanović, otac ministra policije, putovao 2018. godine u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savetnika GIM-a, a dokumenta pokazuju da GIM i Stefanović preprodaju mine po skoro duplo većim cenama nego što ih nabavljaju iz Krušika. Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da je Branko Stefanović zaposlen u GIM-u, Nebojša Stefanović je to negirao, a premijerka Ana Brnabić je sugerisala ministrima Vlade Srbije da ubuduće ne odgovaraju na novinarska pitanja u vezi sa aferom Krušik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari