Latinka Perović pre 20 godina: Srpski narod se više ne da lako prevariti 1

Ne verujem u mesije, ne verujem u nove vođe. Krizu poverenja koju danas osećam u srpskom narodu vidim kao znak njegovog sazrevanja. Mislim da se on ne da više tako lako prevariti.

To je kazala istoričarka Latinka Perović u novembru 1999. u razgovoru za Radio Slobodnu Evropu. List Danas opširno je preneo ovaj intervju, na centralnim stranicama u vikend broju za 13-14. novembar.

Perović se zapitala kakva bi demokratija bila u društvu u kojem bi opet jedan čovek, poput Slobodana Miloševića, trebalo da nam da formulu kako ćemo razrešiti svoje teškoće i kako ćemo živeti.

– Ako to nismo shvatili tokom ove krize, onda su naši izgledi za sazrevanje i za oporavak veoma slabi, istakla je ona pre dvadeset godina.

Istoričarka je, između ostalog, rekla i da je vreme u Srbiji potrošilo sve ljude uključujući i nju.

– Vreme je da se poslovi prepuste novim generacijama, ljudima kojima smo mi, bez ikakvog učešća i bez ikakve odgovornosti, odredili vrlo lošu budućnost, ocenula je.

Od ovog intervjua prošlo 20 godina, a Slobodan Milošević više ne da nije predsednik države već nije ni živ. Na pitanje kako danas izgleda Srbija, Latinka Perović je u avgustu ove godine izjavila da ni istorijski, ni teorijski ne vidi da je došlo do diskontinuiteta sa vremenom Slobodana Miloševića, SPS-a i ratova.

U Srbiji su na vlasti i na javnoj sceni osobe koje itekako imaju veze sa ratom, mišljenja je Perović.

Ona je dodala da je za nju orijentacija Srbije ka Evropi prilično neuverljiva.

– Vidim sve to kao jedno opasno istorijsko nazadovanje. Ako posmatrate odnos Srbije prema svetu, o tome je najbolje govorio glavni haški tužilac Serž Bramerc, koji je upozorio na negiranje počinjenih zločina, na rehabilitovanje onih koji su izdržali kaznu za ratne zločine i vratili se. Razorene su institucije, one svedoče o tome da nema demokratizacije društva, rekla je Perović početkom avgusta za portal Lupiga.com.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari