Lav Pajkić “udario” na Danasovu školu novinarstva: Uporedio Danas, N1 i Nova.rs sa vođama logora u Jasenovcu 1foto FoNet/SNP

Mlada vedeta Srpske napredne stranke, Lav Grigorije Pajkić, upisao se u listu naprednjaka koji posprdno i sa mržnjom govore o listu Danas, i to povodom tekstova odnosno kolumni koje su ovih dana bile posvećene temi Jasenovca.

Mladi Pajkić je na svom Instagram nalogu podelio poziv redakcije Danasa mladima da se prijave u našu školu novinarstva, ilustrujići fotografijom iz filma Dara iz Jasenovca na kojoj su ustaše. Ispod su označene redakcije Danasa, N1 i Nove, uz propratni tekst “Stavovi kolumnista Danasa po pitanju zabrane našem predsedniku da poseti Jasenovac motivisali su me da polaznicima njihove škole oslikam kako će izgledati jedno prosečno predavanje…”

Vukašin Obradović, urednik i kolumnista Danasa, ocenjuje da se Srbija već godinama pretvara u mentalni logor u kojem imamo zapovednika, mnogobrojne čuvare i naravno žrtve.

– Ovih dana, u skladu sa okolnostima, logor se ubrzano popunjava ustašama koji se pridružuju starim zatvorenicima, Šiptarima, balijama, drugosrbijanacima, jugapatofilima, onima koji govore Kosovo izostavljajući Metohiju… Jednom rečju, kancerSrbima. U tom smislu, Pajkiceva objava, jednog od patogenih čuvara ovog logora, i smeštanje Danasa i njegovih kolumnista u ovu tvorevinu aktuelnog srpskog režima, nije nikakvo iznenađenje – ukazuje Obradović.

Naš kolumnista Nenad Kulačin Pajkića smatra nedoraslim i nedostojnim bilo kakvog komentara.

– On je uspešan polaznik, možda i đak generacije SNS Akademije, i njemu ne treba ni pokušavati objasniti bilo kakvu logiku. Ne treba mu ni zamerati, jer neke slične crne uniforme su se nosile na nekim čuvenim žurkama u kući njegove porodice davnih godina u Sarajevu. Voli dete crne uniforme. Ko zna šta sve radi sa Vulinom, pa se verovatno nešto od toga primilo u na jadnog i nedoraslog “lavića” – smatra Kulačin.

Novinar i kolumnista Danasa Nedim Sejdinović ocenjuje da je ovo jedna od bezbrojnih indikacija činjenice da se Srbija vratila na fabrička podešavanja iz devedesetih, i da se ponovo našla u mračnom tunelu.

– Stalno će se saplitati o isti kamen dok se ne izrazgovara sa samom sobom i razmisli iz kojih to tektonskih, radioaktivnih dubina izlaze mržnje, laži i prevare koje kuljaju svuda oko nas. Lav Pajkić je humanoidni fenomen koju je proizvela radijacija, takvih je bilo i ima na tone. Ne bih voleo da sam im u koži – navodi Sejdinović.

Marko Oljača iz udruženja Koraci kaže da na izjave Lava Pajkića niko ne bi reagovao, da su okolnosti drugačije.

– Kako vlast počiva na prljavoj propagadni, onda i postupci Lava P. zaslužuju osvrt, jer SNS mašinerija već neko vreme ulaže resurse u njega, pa je govotovo izvesno da će ubrzo postati trovač javnog prostora u rangu Sarape i Marića. Danas je jedan od medija koji im bode oči zbog svoje uređivačke politike, a i čitaoci Danasa ne podležu propagandi. Razne vlasti na razne načine Danas čereče od samog osnivanja, dakle sve je očekivano i već viđeno – ističe Oljača.

On dodaje da jedino ne shvata kako vlastima nije jasno da takva reakcija samo podstiče tvrdoglavost i spremnost da se istraje.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je planirao iznenadnu privatnu posetu Jasenovcu, ali mu hrvatske vlasti nisu dozvolile tu posetu, jer nije poštovao diplomatski protokol. U našem izveštavanju ukazali smo da se određene procedure moraju poštovati prilikom poseta državnih zvaničnika drugim državama, za razliku od tabloida koji su Hrvate nazvali „ustašama“ a njihovu odluku da Vučiću ne dozvole ulazak u zemlju ocenili kao „skandaloznu“ i „mrziteljsku“. Ni brojni funkcioneri SNS-a nisu izostali u osudama Vlade Hrvatske, a najdalje je otišao ministar policije Aleksandar Vulin, koji je takođe Hrvate nazvao ustašama.

Na pitanje kontrapitanjem

Na pitanje koji su to stavovi novinara Danasa koji su ga naveli na ovakvu reakciju, Lav Pajkić je odgovorio kontrapitanjem: “Zar nije očigledno?” ne želeći dalje da obrazloži svoj stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari