Neprijatni statistički podaci koji godinama idu uz FK Novi Pazar dolaskom trenera Milana Milanovića polako ustupaju mesto nekim mnogo vedrijim brojkama, a o fenomenalnom utisku koji fudbaleri ostavljaju na terenu mnogo toga je već rečeno. Tri uzastopne pobede bez primljenog gola na domaćem terenu bilans je kakav nije imao nijedan trener unazad ko zna koliko godina. Taj utisak nije pokvaren ni posle prvog primljenog gola pred svojim navijačima ( Napredak 1 : 1 ). Ostaje da Milanović pokuša da sruši mit o Novom Pazaru kao isključivo domaćinskoj ekipi.


Kada se gleda samo igra u tome je već uspeo. Novi Pazar igra otvoreno i lepo za oko kao domaćin, van svog dvorišta još i bolje. Igra i rezultati van Novog Pazara jesu u raskoraku, ali je valjda samo pitanje dana kada će se sve kockice poklopiti. Sa četiri gostovanja Novopazarci su doneli samo jedan bod ( Sloboda ), a vizuelni i svaki drugi utisak kaže da nisu zaslužili da izgube nijedan meč. Dva puta bez bodova su ostali zbog kardinalnih grešaka arbitara ( Partizan i Jagodina ), u Novom Sadu nedostajalo je malo sreće. Statistike se ni u čemu pa ni u fudbalu ne treba slepo držati, ali je nije moguće u potpunosti ni odbaciti. U kompletnoj sportskoj štampi posle svake utakmice možete pronaći izveštaje sa ocenama fudbalera, koje su vrlo često plod subjektivne procene izveštača. To je jedan od razloga zbog koga ćemo se ovoga puta baviti suvim brojkama. Kako ne postoji savršen kriterijum za ocenu pojedinačnog učinka svakog fudbalera i ovaj ima svoje nedostatke. Ipak, možda nam nešto novo otkrije.

Do sledećih rezultata stiglo se putem pozitivnih i negativnih poena. Jedini uslov da se fudbaler nađe na listi je da je odigrao pedeset i više odsto utakmica u šampionatu ( četiri i više utakmice ). Šesnaest fudbalera Novog Pazara ispunilo je taj kriterijum, a samo su Lotinac i Vidaković odigrali sve utakmice. Pozitivne poene ( dva boda ), na osnovu kriterijuma koji ćemo predočiti, dobija svaki fudbaler koji je odigrao šezdeset i više minuta utakmice. U slučaju da je igrač na terenu proveo manje od sat vremena u startu je nagrađen sa jednim bodom. Pozitivni poeni išli su i na konto fudbalera koji postigne het-trik, asistira za gol ili iznudi jedanaesterac za svoj tim, negativni bodovi zarađuju se tako što fudbaler skrivi penal, promaši šut sa bele tačke, dobije žuti ili crveni karton. Primera radi za žuti karton se dobija -1, a za crveni -3 poena. Na te poene dodaju se bodovi za postignuto tokom utakmice na svojoj igračkoj poziciji. Naravno, da u tom segmentu mnogo više poena donosi postignuti gol golmana ( šest bodova ) ili odbrambenog fudbalera nego napadača. Ili, ukoliko jedna ekipa ne primi gol na utakmici golman i defanzivci nagrađuju se sa četiri poena, primi li ekipa dva i više golova na njihov saldo ide -1 bod. Ovo je samo deo onoga što ulazi u kriterijume na osnovu kojih se došlo do podataka o učinku fudbalera Jelen Superlige posle osam odigranih kola.

Utisak je da je ovakva raspodela poena prilično pravična ( izuzmemo li greške sudija prilikom dodeljivanja kartona – slučaj Arifović, ili poništen gol Novom Pazaru u Jagodini zbog čega je Jevtović ostao bez bodova za asistenciju ). U nešto lošijem položaju mogu da se nađu oni fudbaleri koji su odigrali sve utakmice, jer su imali više mogućnosti da dođu do negativnih poena. Mada, primer Branka Pauljevića iz niškog Radničkog ( odigrao sve utakmice, a šesti je fudbaler lige ) pokazuje nešto suprotno. Naravno, akcenat u ovoj analizi je na fudbalerima Novog Pazara. Zanimljivo je da je najbolji asistent u ekipi Novog Pazara Dejan Rusmir, a da su najviše žutih kartona – tri, dobili Rusmir ( ovaj fudbaler zaradio je i crveni karton ), Đorđević i Kecap.

Po ovim kriterijumima, za sada najbolji fudbaler Jelen Superlige u konkurenciji 338 fudbalera je bivši vođa navale Partizana Aleksandar Mitrović. Prvi igrač Novog Pazara potpuno zasluženo je defanzivac Mladen Lazarević. Dobre igre u odbrani, što je pokazao i u duelu sa Napretkom kada je pet minuta pre kraja meča sjajnim startom u šesnaestercu skinuo loptu Bojiću u trenutku kada je ovaj bio u stopostotnoj prilici za pogodak, gol protiv OFK Beograda i korektna igra ( bez žutog i crvenog kartona ) doveli su ga na ukupno 10. mesto najboljih fudbalera Superlige, i na prvo među igračima Novog Pazara.

Dvadeset i jedan golman stajao je između stativa naših superligaških klubova. Čuvar mreže Novog Pazara Nemanja Supić je po proseku sakupljenih poena osmi najbolji golman lige. Zanimljivo je da na listi najboljih golmana vodi bivši čuvar mreže Novog Pazara, a sada Čukaričkog, Borivoje Ristić. Ukupno je na terenima Superlige igralo 117 odbrambena fudbalera. Vodeći defanzivac lige za sada je bek Čukaričkog Filip Stojković, fudbaler Novog Pazara Mladen Lazarević je četvrti.

Na sredini terena do ovog kola pojavilo su se ukupno 132 imena. Najbolji prosek poena ima mlađani igrač Partizana Andrija Živković. Među igračima Novog Pazara vodeći je Nemanja Arsenijević, 15. na rang listi najbolji veznih fudbalera lige. Logično da je prvi napadač lige ( sa liste će ispasti po odigravanju narednog kola, jer već nastupa za belgijski Anderleht ) i njen najbolji igrač Aleksandar Mitrović. Vrlo visoko plasiran, na 8. mestu, je ove sezone sjajni Novopazarac Admir Kecap.

Kada se saberu svi poeni fudbalera i izvuče prosek dobija se i poredak klubova. Na toj listi Novi Pazar je šesti, dva mesta bolje plasiran nego na prvenstvenoj tabeli. Prvi je Čukarički sa 54,75 poena, drugi Radnički iz Niša ima 43,88, a Crvena zvezda 41,75 bodova, slede Partizan sa 40,00, Vojvodina je osvojila 39,50 i Novi Pazar na šestom mestu sa 38,75 bodova.

Nerešeno sa Napretkom

U 8. kolu Jelen Superlige prekinut je pobedonosni niz fudbalera Novog Pazara pred svojim navijačima. I pored toga što su dominirali tokom svih devedeset minuta igre, pritom pogodivši tri stative, Novopazarci nisu uspeli da dođu do četvrte prvenstvene pobede nad odličnim timom Napretka iz Kruševca. Poveli su gosti u 6. minutu golom Bajića, Novi Pazar je izjednačio u 38. minutu preko kapitena Emira Lotinca. Zbog utakmica kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine šampionat se nastavlja 19. oktobra, kada se Novi Pazar u Beogradu sastaje sa Crvenom zvezdom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari